24 sept. 2022 | 09:28

Ei sunt angajații români cărora nu le pasă de salariu: ce pretenții au, de fapt, de la angajator

ACTUALITATE
Ei sunt angajații români cărora nu le pasă de salariu: ce pretenții au, de fapt, de la angajator

Când te interesezi de un nou loc de muncă, fie că telefonezi angajatorului sau mergi la interviu, cel mai mult ești interesat de cât vei câștiga. Ți se pare ceva firesc și ai impresia că toată lumea face la fel, nu? Ei bine, nu!

Nu toată lumea pune pe primul loc banii. Chiar dacă traversăm o perioadă dificilă și fiecare bănuț care intră-n casă contează și ne ajută mult, nu toți angajații se orientează după câștiguri.

Unii dintre ei prețuiesc mai mult timpul liber pe care firma angajatoare îl oferă pentru postul respectiv. Cine sunt oamenii mai interesați de timpul liber decât de banii primiți? Conform unui sondaj recent realizat de o platformă de recrutare de la noi din țară, angajații peste 40 de ani își doresc mai mult să aibă parte de zile libere și liniștite decât să-și umple conturile!

Se pare că, după o anumită vârstă, oamenii conștientizează că banii nu aduc fericirea și că e mai important să dedice timp pasiunilor lor, dar și oamenilor dragi, familiei și prietenilor.

Potrivit sondajului BestJobs (efectuat în perioada 27 august – 11 septembrie pe un eșantion de 1.272 utilizatori de internet din România), „23% dintre tinerii din Generația Z caută oportunități prin care să se dezvolte profesional, chiar și făcând compromisuri privind salariul, în comparație cu 10% dintre Millennials și 6% dintre cei din Generația X.

Totodată, timpul liber petrecut cu familia sau cei dragi este o alegere mai bună decât venitul crescut pentru 17% dintre tineri, 25% dintre Millennials și 17% din Gen X. Odată cu înaintarea în vârstă, angajații acordă o importanță mai mare și sănătății personale și a celor din jur.

Pentru cei din Generația X și cei de peste 58 de ani, venitul rămâne principala alegere în mai puțin de 40% din cazuri. În schimb, 45% dintre Boomers și 32% dintre cei din Generația X declară că în această etapă a vieții lor sănătatea este pe primul loc, mai presus de venit sau timp liber„.

Pur și simplu nu le mai pasă de bani. Chiar dacă pare ireal, pun preț pe altceva

„Tinerii din generația Z prețuiesc foarte mult independența, flexibilitatea și fericirea, iar viziunea lor despre muncă este mai mult una pragmatică decât aspirațională. Tocmai de aceea auzim în ultimul timp de «quiet quitting» – tendința prin care tinerii se dedică jobului strict cât este necesar, fără a depăși orele din program și fără a avea ambiția promovării.

Totodată, se află într-o etapă de formare și sunt dispuși să renunțe la timpul liber în favoarea unui venit care să le permită să ducă stilul de viață dorit și să aibă acces la experiențe. Millennials, pe de altă parte, reprezintă o generație obișnuită să muncească mult, să își seteze obiective provocatoare, dar să se și bucure de beneficiile care vin odată cu un statut mai înalt și venit mai mare.

Aceste generații sunt și cele care redefinesc cultura organizațională, punând în centrul ei bunăstarea angajaților și fericirea la job”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.