22 sept. 2022 | 08:20

VIDEO Proteste în Rusia după mobilizarea lui Putin. Escaladări între forțele de securitate și manifestați. Crește numărul arestărilor

ULTIMA ORĂ
VIDEO Proteste în Rusia după mobilizarea lui Putin. Escaladări între forțele de securitate și manifestați. Crește numărul arestărilor

După mobilizarea militară parțială în Rusia, ordonată de Vladimir Putin, lumea a ieșit în stradă să protesteze. Forțele de ordine intervin deja pentru a-i aresta pe manifestanți. Unul dintre cei mai mari opozanți ai Kremlinului, Aleksei Navalnîi, aflat într-o închisoare de înaltă securitate, a criticat din nou ofensiva din Ucraina, numind-o un „război criminal eşuat”. Revolte sunt și în Siberia.

Rușii au ieșit în stradă

Update 22 septembrie, ora 8.30. Forțele de securitate au reținut miercuri peste 1.300 de persoane în Rusia, la proteste care denunțau mobilizarea, a anunțat un grup de apărare a drepturilor, la câteva ore după ce președintele Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare militară al Rusiei de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că, potrivit informațiilor pe care le-a cules din 38 de orașe rusești, peste 1.311 persoane au fost reținute până seara târziu.

Acesta a precizat că aceste cifre includ cel puțin 502 în Moscova și 524 în Sankt Petersburg, al doilea cel mai populat oraș din Rusia. Mitingurile nesancționate sunt ilegale în conformitate cu legile anti-protest din Rusia.

Oficialul Ministerului rus de Interne, Irina Volk, într-o declarație citată de agențiile de presă ruse, a declarat că ofițerii au întrerupt încercările de a organiza ceea ce a numit proteste mici.

„În mai multe regiuni, au existat încercări de a organiza acțiuni neautorizate care au reunit un număr extrem de mic de participanți”, a declarat Volk, citată.

„Toate acestea au fost oprite. Iar acele persoane care au încălcat legile au fost reținute și duse la secțiile de poliție pentru a fi investigate și a se stabili responsabilitatea lor.”

Mișcarea de opoziție Vesna a făcut apel la proteste, spunând: „Mii de bărbați ruși, tații, frații și soții noștri, vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri ei? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”.

Procuratura din Moscova a avertizat că organizarea sau participarea la proteste ar putea duce la pedepse de până la 15 ani de închisoare. Autoritățile au emis avertismente similare înaintea altor proteste. Cele de miercuri au fost primele proteste antirăzboi la nivel național de la începutul luptelor, la sfârșitul lunii februarie.

 

În Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime din Rusia, poliția i-a urcat în autobuze pe unii dintre cei 40 de protestatari care au fost reținuți la un miting împotriva războiului. O femeie în scaun cu rotile a strigat, referindu-se la președintele rus:

„Nenorocitul de „nebun” chelios”. O să arunce o bombă asupra noastră și noi toți îl protejăm în continuare. Am spus destul”.

Agenția de știri Interfax a citat ministerul rus de interne, care a declarat că a anulat încercările de a „organiza adunări neautorizate”.

Toate demonstrațiile au fost oprite, iar cei care au comis „încălcări” au fost arestați și conduși de poliție în așteptarea unei anchete și a urmăririi penale, a adăugat acesta.

Update 21 septembrie, ora 22.54. Peste 1.000 de protestatari au fost arestați în cadrul mitingurilor anti-mobilizare din Rusia. Potrivit OVD-Info, aproape 1.200 de persoane au fost reținute în 38 de orașe rusești, majoritatea în Moscova și Sankt Petersburg.

Update 21 septembrie, ora 22.04. Numărul rușilor arestați crește. Peste 700 de persoane au fost reținute în zeci de orașe din Rusia, pentru că au manifestat față de mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin. Forțele de ordine lovesc protestatarii din Moscova și Sankt Petersburg. Lumea scandează „Nu războiului!”

Update 21 septembrie, ora 19.59. Peste 200 de persoane au fost arestate la protestele din toată Rusia față de mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin.

În orașul siberian Irkutsk, cel puțin 10 din cei 60 de manifestanți care s-au adunat într-o piață centrală au fost reținuți, potrivit activiștilor locali, relatează Moscow Times. În al treilea oraș ca mărime din Rusia, Novosibirsk, un videoclip publicat pe rețelele sociale arată un protestatar strigând „Nu vreau să mor pentru Putin sau pentru tine!”.

Știrea inițială: Există inclusiv o petiție împotriva mobilizării decretate, miercuri, de preşedintele rus Vladimir Putin, care a strâns deja peste 250.000 de semnături, transmite portalul de ştiri Meduza.

O mișcare rusă anti-război a cerut demonstrații în toată țara, în semn de protest față de decretul de „mobilizare parțială” al președintelui Vladimir Putin. Vesna a declarat, miercuri, că protestele vor avea loc la ora locală 19:00. Apelul urmează discursului televizat al lui Putin de miercuri, în care a spus că apără teritoriile rusești și că Occidentul vrea să distrugă țara.

„Noi, cetățenii Rusiei, femei și bărbați, ne opunem mobilizării generale. Președintele Vladimir Putin nu are şi nu poate avea temei legal şi motive bine întemeiate pentru a decreta (n.r. – mobilizarea). În situația actuală de incertitudine, nu suntem pregătiți să expunem bărbații din țara noastră – frați, fii, soți, tați și bunici – la un pericol moral sau fizic”, se menţionează în petiția rușilor.

Protestele sunt pedepsite dur de Putin

Procuratura din Moscova avertizează că persoanele care participă la mitinguri „ilegale” vor fi pedepsite conform legislației ruse în vigoare, riscând închisoare, informează TASS. Rușii au ieşit în stradă la Tomsk, Ekaterinburg, Perm, Ufa, Novosibirsk, Kabarovsk, Irkuţk etc.

Mobilizarea militară parțială a început astăzi

Potrivit Kremlinului, bărbații ruși între 18 și 65 de ani nu mai au voie să iasă din țară, iar companiile aeriene au primit interzis să le mai vândă bilete. La scurt timp după decretul lui Putin, lumea a luat cu asalt aeroporturile, încercând să fugă în destinații precum Turcia, Armenia, Georgia, Egipt sau Thailanda.

„Este necesar să luăm o decizie urgentă pentru a ne proteja poporul în ținuturile eliberate. De aceea am cerut Ministerului Apărării să fie de acord cu mobilizarea parțială. Decretul a fost deja semnat, mobilizarea parțială începe astăzi. Toți cetățenii care vor fi mobilizați vor avea statut de forță armată deplină. Doar cei care sunt în rezervă vor fi înrolați. Ei vor fi antrenați suplimentar, având în vedere că e o operațiune specială.

NATO a discutat să se folosească de armele nucleare împotriva Rusiei. Avem și noi arme. Vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra. Occidentul a șantajat Rusia, dar Rusia are multe arme cu care să răspundă. Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apăra poporul. Ministerul apărării a fost instruit de către mine să definească statul legal al acestor unități și al republicilor Lugansk și Donețk. Trebuie să acordăm atenție specială pentru aprovizionarea Donbasului cu tehnologie și muniție”, a spus Vladimir Putin, miercuri dimineața.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunțat că vor fi chemaţi aproximativ 300.000 de rezervişti. Mobilizarea militară parțială este efectuată pentru a controla „teritoriile deja eliberate”, a spus oficialul, cu referire la regiunile din estul şi sudul Ucrainei.