Ce se întâmplă cu referendumurile din Donețk și Lugansk. Medvedev dezvăluie adevăratul scop
Unul dintre cei mai importanți aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a declarat că este în favoarea organizării de referendumuri în două regiuni din estul Ucrainei pentru a le face oficial parte din Rusia, o mișcare care ar intensifica serios confruntarea dintre Moscova și Occident.
Ce se întâmplă cu Donețk și Lugansk
Declarația lui Dmitri Medvedev, un fost președinte care este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate, marchează o înăsprire a retoricii rusești cu privire la Ucraina și este cel mai puternic semn de până acum că Kremlinul ia în considerare posibilitatea de a merge mai departe cu un plan despre care Ucraina și Occidentul au spus că ar fi ilegal.
El a făcut aceste comentarii în timp ce Putin se gândește la următorii pași în conflictul de aproape șapte luni care a declanșat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la Criza rachetelor din Cuba din 1962 și după o înfrângere pe câmpul de luptă din nord-estul Ucrainei.
Liderii autoproclamatei Republici Populare Lufansk (RPL), susținută de Rusia, și ai Republicii Populare Donețk (RPD) au discutat cu o zi mai devreme despre combinarea eforturilor lor de a organiza referendumuri privind aderarea la Rusia.
Marți, oficialii din regiunea Herson din sudul țării, controlată de Rusia, au solicitat, de asemenea, organizarea unui referendum privind aderarea la Rusia.
Medvedev a sugerat că încorporarea RPL și RPD în Rusia – cunoscute colectiv sub numele de Donbas – ar fi un pas ireversibil odată finalizat. Oricine le-ar ataca atunci ar ataca Rusia însăși, care, conform propriei legi, ar avea dreptul să răspundă în legitimă apărare.
„Împrejmuirea teritoriului rusesc este o crimă care vă permite să folosiți toate forțele de autoapărare”, a declarat Medvedev într-o postare pe Telegram. „Acesta este motivul pentru care aceste referendumuri sunt atât de temute la Kiev și în Occident”.
Niciun viitor lider rus nu va putea să inverseze constituțional rezultatul voturilor, a scris el.
Avertisment pentru Occident
Washingtonul și Occidentul au avut grijă până acum să nu furnizeze Ucrainei arme care ar putea fi folosite pentru a bombarda teritoriul rusesc, iar interpretarea lui Medvedev a ceea ce ar însemna din punct de vedere legal o anexare de facto din punctul de vedere al Moscovei părea un viitor avertisment pentru Occident.
„Ele (referendumurile) ar schimba complet vectorul de dezvoltare a Rusiei pentru decenii. Și nu doar a țării noastre. Transformarea geopolitică a lumii ar fi ireversibilă odată ce noile teritorii ar fi încorporate în Rusia”, a scris el.
Nu este clar cum ar urma să se desfășoare referendumurile, având în vedere că forțele ruse și cele susținute de Rusia controlează doar aproximativ 60% din regiunea Donețk, în timp ce forțele ucrainene încearcă să recucerească Lugansk.
Oficialii pro-ruși au declarat anterior că referendumurile ar putea fi organizate electronic și că totul este pregătit din punct de vedere tehnic pentru ca acestea să aibă loc.
Comentariile lui Medvedev au fost făcute în timp ce Ucraina a declarat că trupele sale au recucerit satul Bilohorivka din regiunea Lugansk și se pregătesc să recucerească întreaga provincie, care până acum a fost ocupată în totalitate de forțele rusești.
Rusia a numit preluarea controlului deplin asupra Luganskului și a provinciei vecine Donețk ca fiind obiectivele primare a ceea ce a numit „operațiunea sa militară specială” în Ucraina, susținând că vorbitorii de limbă rusă din această zonă sunt persecutați și chiar bombardați de forțele guvernamentale ucrainene, lucru negat de Kiev.