Cu cât s-a scumpit benzina și motorina în 2022, în România: inflația spune doar o parte mică a poveștii care lovește șoferii români
Românii au suferit niște scumpiri îngrozitoare în ultimul an, iar trendul nu doar că se va menține, dar se va accentua, ca o consecință a scumpirilor la energie și carburant, care nu sunt mici deloc.
Consiliul Concurenței din România a publicat o analiză referitoare la evoluția prețurilor la carburanți în România, pe 2022. Cu această ocazie, aflăm că benzina este mai scumpă cu 20% față de începutul anului, în timp ce motorina este cu 37% mai scumpă, cu mențiunea foarte importantă că aceste cifre includ și reducerea de 50 de bani pe litru de la pompă. Cu alte cuvinte, scumpirile efective sunt chiar mai mari, dacă ai în vedere că reducere cu 50 de bani este departe de a fi permanentă.
Cât costă benzina și motorina în România, cât au costat
Pe 2 septembrie 2020, prețul mediu al benzinei din România, conform datelor din Monitorul Prețurilor, au fost pe 2 septembrie de 7,39 lei/litru, cu reducerea de 50 de bani aplicată. Pe de altă parte, motorina sare semnificativ mai sus, până la 8,37 lei/litru, cu tot cu reducere, conform Agerpres.
De la începutul anului și până în prezent, fără a lua în calcul reducerea de 50 de bani pe litru, prețul benzinei a crescut cu circa 28%, pe când cel al motorinei a sărit cu aproximativ 44%, o lovitură care nu afectează nici pe departe doar șoferii din România, ci se reflectă în scumpiri la o serie de materii prime și produse finite care implică o formă sau alta de transport.
Încercând să înțelegem situația din piața de carburant, ne putem uita la cotațiile Platts pentru benzină și motorină, semnificativ mai relevante în stabilirea prețurilor la pompă decât cotația țițeiului. Deși s-au înregistrat mici scăderi în ultima perioadă, acestea sunt la un nivel care nu a mai fost atins din 2014. Practic, pe 2 septembrie, țițeiul se tranzacționa cu aproximativ 93 de dolari/baril, cu circa 20% mai mult decât valoare de la începutul anului.
Pe de altă parte, în același moment, cotaţia Platts a benzinei, convertită în lei, pentru a surprinde efectul cursului de schimb leu/dolar, s-a majorat cu 20%, în timp ce cotaţia motorinei este mai mare cu 77% faţă de începutul anului. De la 1 iulie și până în prezent, pe lângă reducerea de 50 de bani aplicată de toți distribuitorii, prețul mediu al benzinei a scăzut cu 76 de bani pe litru, în timp ce prețul mediu al motorinei a fost mai mic cu 35 de bani pe litru.