14 sept. 2022 | 12:15

Alimentele ultraprocesate sunt peste tot: riscurile pentru sănătate sunt mai mari decât ne-am dat seama

ACTUALITATE
Alimentele ultraprocesate sunt peste tot: riscurile pentru sănătate sunt mai mari decât ne-am dat seama

În țări precum Marea Britanie, SUA și Canada, alimentele ultraprocesate reprezintă acum 50% sau mai mult din caloriile consumate. Acest lucru este îngrijorător, având în vedere că aceste alimente au fost correlate cu o serie de afecțiuni diferite de sănătate, inclusiv un risc mai mare de obezitate și diferite boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și demența.

Alimentele ultraprocesate sunt amestecuri de diverse ingrediente industriale  puse în produse alimentare printr-o serie de procese de fabricație. Băuturile dulci și multe cereale pentru micul dejun sunt alimente ultra-procesate, la fel ca inovațiile mai recente, cum ar fi așa-numiții burgeri „pe bază de plante”, care sunt de obicei făcuți din izolate proteice și alte substanțe chimice pentru a face produsele gustoase.

Alimentele ultraprocesate sunt foarte dăunătoare sănătății

Procesele industriale intense folosite pentru a produce alimente ultraprocesate distrug structura naturală a ingredientelor alimentare și îndepărtează mulți nutrienți benefici, cum ar fi fibrele, vitaminele, mineralele și fitochimicele. Mulți dintre noi știm bine că alimentele ultraprocesate sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră. Dar nu a fost clar dacă acest lucru se datorează, pur și simplu, pentru că aceste alimente au o valoare nutritivă slabă.

Acum, două noi studii au arătat că o alimentație deficitară poate să nu fie suficientă pentru a explica riscurile pentru sănătate. Acest lucru sugerează că alți factori ar putea fi necesari pentru a explica pe deplin riscurile pentru sănătate.

Primul studiu, care a analizat peste 20.000 de adulți italieni, a constatat că participanții care au consumat cel mai mare număr de alimente ultraprocesate au avut un risc crescut de a muri prematur din orice cauză. Studiul italian a constatat că markerii inflamatori – cum ar fi un număr mai mare de celule albe din sânge – au fost mai mari în grupurile care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate.

Al doilea studiu, care a analizat peste 50.000 de profesioniști din domeniul sănătății din SUA, a constatat că consumul ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu un risc mai mare de cancer de colon.

Ceea ce este cel mai interesant la aceste studii este că riscurile pentru sănătate ale unei diete bogate în alimente ultraprocesate au rămas chiar și după ce au luat în considerare calitatea nutrițională slabă a dietelor lor. Acest lucru sugerează că alți factori contribuie la daunele cauzate de alimentele ultraprocesate.

De asemenea, implică faptul că obținerea nutrienților potriviți în altă parte în dietă ar putea să nu fie suficientă pentru a anula riscul de îmbolnăvire din consumul de alimente ultraprocesate.