Schimbarea pentru toți șoferii români: se întâmplă cu rovinieta și taxa de pod. Așa scad amenzile
Ministerul Transporturilor vrea să introducă, printr-un proiect de ordin apărut recent, un nou mod în care se pot plăti cele două taxe online: rovinieta și taxa de pod.
Pentru a se reduce numărul de amenzi pentru neplata acestora, rovinieta și taxa de drum vor putea fi plătite și prin platforma ghișeul.ro. Ca referință, în prezent, cele două taxe se pot plăti direct la benzinării sau la punctele de taxare, online ori prin SMS.
Așadar, potrivit proiectului de ordin de la Ministerul Transportului, șoferii vor putea plăti rovinieta și taxa de pod într-un nou mod: prin platforma ghișeul.ro. În cazul în care taxa de pod sau rovinieta vor fi plătite prin ghișeul.ro, șoferii vor primi pe mail, ca acum, în cazul plății online, documentele ce dovedesc plata.
Taxa de pod și rovinieta, plătite online
De asemenea, la emiterea rovinietelor cu valabilitate mai mare sau egală cu 30 de zile, dacă solicitantul optează pentru a fi notificat prin e-mail cu privire la expirarea perioadei de valabilitate, notificarea va fi transmisă la adresa de e-mail furnizată la achitarea tarifului de utilizare.
E important să știi că, dacă nu plătești rovinieta, amenzile pot ajunge, în cazul autoturismelor, la 550 de lei, iar amenzile pentru neplata taxei de pod pot ajunge la 260 de lei.
Cu toate astea, pe lângă faptul că acest proiect de lege vrea să reducă amenzile, autoritățile române au introdus o serie de modificări în Codul Rutier 2022, iar dacă nu ești atent, multe dintre ele le vei afla doar când este prea târziu. Lista schimbărilor cuprinde inclusiv semne noi de circulație și, implicit, pretexte de amenzi.
Așadar, noi reguli de circulație și noi sancțiuni sunt incluse în Codul Rutier 2022, iar dacă nu ți-ai luat carnetul de șoferi în ultima perioadă, s-ar putea să-ți fie străine până și semnele de circulație nou introduse. Un caz interesant este simbolul @ într-un pătrat alb pe fond albastru.
Dacă nu știi ce înseamnă, nu este neapărat o problemă, pentru că nu primești amendă din acest motiv. Pe de altă parte, ar fi bine să nu-ți fie străine sau să bâjbâi când vine vorba de indicatoarele rutiere. Ca referință, acest semn de circulație indică faptul că te apropii de un centru cu acces la internet, iar indicatorul rutier se poate inscripționa și distanța până la locul respectiv. Mai multe detalii poți citi aici.