08 sept. 2022 | 12:56

Cum influențează războiul ceea ce pui mâine pe masă: documentul de la UE care face lumină în criza globală

ACTUALITATE
Cum influențează războiul ceea ce pui mâine pe masă: documentul de la UE care face lumină în criza globală

Dincolo de faptul că fiecare stat are propria sa economie internă și propriile sale piețe, la nivel internațional aceste lucruri sunt interconectate, iar orice eveniment geopolitic influențează decisiv și radical cetățeanul de rând dintr-un anumit colț al lumii.

Ca europeni, suntem puternic influențați de ceea ce se întâmplă în țara vecină, de mai bine de șase luni de când Rusia a invadat Ucraina și a declanșat acolo cel mai sângeros conflict pe care continentul nostru l-a putut vedea în ultimele decenii.

Schimburile de mărfuri reprezintă domeniul prin care se evidențiază cel mai bine impactul tensiunilor geopolitice din acest moment!

Conform unui document publicat de curând de Comisia Europeană, valoarea schimburilor comerciale ale UE a înregistrat o creștere fulgerătoare, generată de scumpirirea produselor alimentare la nivel global. Vorbim, practic, despre un plus de 3,5 miliarde de euro, într-o singură lună, ajungându-se la valoarea totală de 34,9 miliarde de euro în luna mai a anului curent.

Analizând transportul de mâncare dintre UE și Ucraina, se pare că țara a și trimis, dar a și importat mai multe produse decât o făcea înainte de a se afla în acest conflict sângeros!

De altfel, blocul comunitar și-a intensificat schimburile comerciale cu aproape toți partenerii săi, excepție făcând numai Marocul și Turcia.

Chiar și-n plin război, schimbul de mărfuri cu Ucraina funcționează bine

Conform documentului citat, exporturile UE către Ucraina au continuat să crească cu 27% de la o lună la alta, ajungând la nivelul de dinaintea războiului, de 233 de milioane de euro în luna mai. În special, exporturile de legume și de carne de porc către Ucraina au depășit cifrele de anul trecut, atât în termeni de valoare, cât și de volum (+102% și, respectiv, 148% în volume).

Tot de la reprezentanții Comisiei Europene mai aflăm că exporturile UE au ajuns la 19,4 miliarde de euro, cu 8% peste luna precedentă. De asemenea, comparând cu cifrele înregistrate în perioada similară a anului trecut, constatăm o creștere impresionantă în 2022, cu 21%.