Liderii politici au tras chiulul de la orele de Economie: cum e „mințit” poporul cu televizorul
Se pare că unii lideri politici de la noi din țară au tras chiulul de la orele de Economie, dacă li s-au predat vreodată în școlile urmate de ei. Un exemplu în acest sens poate fi și președintele PSD, Marcel Ciolacu, ce pare să sfideze problemele economice internaționale, explicând într-o manieră eronată de ce ar fi România protejată de o recesiune.
Manualele de specialitate ne spun că o țară se află în recesiune tehnică atunci când înregistrează două trimestre consecutive de scădere a PIB. Practic, recesiunea nu vine când e sau nu inflație, când e sau nu șomaj, ci când economia nu mai performează, adică fix ce se întâmplă în Europa și la noi, unde au fost corectate în scădere previziunilor anterioare privind evoluția economică națională pentru 2022, dar și pentru 2023.
A fi sau a nu fi recesiune – aceasta e dilema politicienilor
Liderul PSD ne spune, totuși, că n-avem cum să intrăm în recesiune, fiindcă n-avem șomaj. Avem șomaj zero. Nici măcar această informație nu prea corespunde realității.
Pe de altă parte, Institutul Național de Statistică (INS), ne spune că în luna iulie a anului curent, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de cca. 5,2%. Dacă procentele nu-ți spun prea multe, află că peste 430.000 de persoane în iulie 2022 erau oficial fără loc de muncă!
Revenind la declarațiile liderului PSD, el ne transmite că nu vom fi afectați de ce se întâmplă pe plan extern, fiindcă noi facem investiții record în această perioadă, fără să amintească de faptul că ne scufundăm în deficit bugetar, iar datoria externă a atins praguri îngrijorătoare!
Amintim că proiecțiile economice recente indică faptul că recesiunea este iminentă în Europa.
În acest sens, jurnaliștii Reuters au publicat noi date referitoare la evoluția economică europeană, iar perspectivele sunt submbre. Un sondaj citat de prestigioasa publicație indică faptul că scenariul intrării în recesiune este iminent. Practic, ne îndreptăm fără îndoială către o criză economică sau mai bine zis către o criză mai mică, fiindcă asta înseamnă, de fapt, recesiunea.
Cel mai grav lucru într-o recesiune este, pe lângă faptul că economia încetinește, pericolul de a ne pierde locurile de muncă, mai ale dacă lucrăm în mediul privat și avem joburi dispensabile, fără o importanță deosebită, de care angajatorul se poate lipsi pentru a face economie.
Pe de altă parte, o recesiune în UE nu are cum să nu se reflecte și-n România, dat fiind că blocul e principalul nostru partener comercial, deci încă o dată liderii noștri politici demonstrează că fie privesc lucrurile superficial, fie declară poporului, la televizor, ceea ce acesta din urmă vrea să audă.