Ce au scos la lumină rezultatele parţiale ale recensământului. Nu sunt deloc veşti bune pentru viitorii pensionari

Ce au scos la lumină rezultatele parţiale ale recensământului. Nu sunt deloc veşti bune pentru viitorii pensionari
Cata populatie numara Romania

S-a anunțat ce au scos la lumină rezultatele parţiale ale recensământului. Nu sunt deloc veşti bune pentru viitorii pensionari. Recensământul populaţiei şi locuinţelor s-a încheiat la finalul lui iulie.

Dezechilibre grave între piața muncii și pensii. Ce relevă ultimul Recensământ

Recensământul populației care s-a încheiat de curând relevă dezechilibre grave între piața muncii  și pensii. Astfel, datele ultimul Recensământ arată că suntem mai puţini cu un milion şi că la 143 de pensionari avem 100 de copii sub 15 ani.

Conform Institutului Național de Statistică arată că în ultimii 10 ani, România a pierdut un milion de oameni, a anunţat Tudorel Andrei, şeful Institutului Naţional de Statistică, INS. Astfel, suntem 19 milioane în urma recensământului din 2022, faţă de 20,12 milioane, câţi eram în urmă cu un deceniu, conform datelor anunţate oficial.

Județele cu cele mai mari procente de recenzare

Judeţele cu procentele de persoane recenzate cele mai mari sunt: Vrancea (109% din totalul persoanelor înregistrate în perioada 14.03-31.07.2022 în total populaţie rezidentă ţintă estimată la 1.12.2021), Bistriţa-Năsăud (106,8%), Botoşani (105,9%), Călăraşi (102,2%), Teleorman (101,4%), Olt (101,3%), Gorj (101%), Sălaj (100,8%) şi Neamţ (100,7%). La polul opus se află judeţul Timiş (83,5%), Municipiul Bucureşti (85,2%) şi Iaşi (89,4%).

„Marele plus al recensământului a fost acela că, dacă i se oferă cetăţeanului un instrument de calitate, el va participa la acţiunea respectivă, iar dovadă în acest sens sunt cele două procente: aproape 50% din populaţie a completat datele online, iar în total 95% din populaţie a fost recenzată. Pe de altă parte, poate ar fi trebuit să avem nişte acţiuni din timp pentru a mobiliza autorităţile locale în aşa fel încât să fie mai mulţi recenzori, iar recensământul probabil că era mult mai de succes. Una peste alta, eu zic că o acţiune pe o perioadă atât de lungă a dus la un rezultat mai mult decât bun“, a spus Tudorel Andrei.

Câtă populație mai are România

Acesta a adăugat că circa 19 milioane de oameni formează populaţia aflată pe teritoriul României.

„Sunt pesimist în ce priveşte evoluţia demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii şi pe piaţa muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică”, a precizat Tudorel Andrei.

Câți români sunt plecați în străinătate

Șeful INS a mai spus, citând un raport ONU, că în afara României se află 4 milioane de români. Una dintre tendinţele care se conturează în urma datelor adunate este aceea că oraşele-reşedinţă de judeţ pierd populație, în timp ce creşte populaţia din judeţele limitrofe, a mai spus Tudorel Andrei. „600.000 de locuinţe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicaţii, cum se poate întâmpla aşa ceva?”, a mai precizat acesta.

Nu în ultimul rând, șeful INS a oferit şi câteva date referitoare la raportul persoanelor care locuiesc la oraşe şi cele din mediul rural: „Suntem o ţară pestriţă, cu urban şi rural. 46% din populaţie trăieşte în mediul rural”.