07 sept. 2022 | 12:55

Studiu impresionant: ne e greu, ne e teamă de facturi, dar nu cădem pradă propagandei ruse. Europenii țin cu dinții de UE și visul libertății

ACTUALITATE
Studiu impresionant: ne e greu, ne e teamă de facturi, dar nu cădem pradă propagandei ruse. Europenii țin cu dinții de UE și visul libertății

Sondajul Eurobarometru realizat de curând arată o solidaritate impresionantă în Europa, în fața agresiunilor exercitate de Moscova asupra Ucrainei. În pofida faptului că oamenii recunosc că privesc cu teamă către economiile lor naționale, rămâne neștirbită dorința de ne apăra drepturile și valorile europene.

Eurobarometrul a fost realizat în perioada iunie-iulie 2022, când Europa deja se confrunta cu preisuni inflaționiste uriașe, scumpiri acute la combustibil și mâncare, dar și la facturi.

Cu toate acestea, studiul reliefează faptul că, cel puțin la acest moment, europenii au încredere în UE, în moneda euro și cred în valori fundamentale, precum libertatea și independența, motiv pentru care sprijinul pentru măsurile împotriva agresorului rus rămâna unul larg răspândit.

Concret, analiza citată arată că nu mai puțin de 65% dintre europeni sunt optimiști cu privire la viitorul UE. De notat că același eurobarometru, realizat în ianuarie-februarie indica o încredere mai redusă cu trei puncte procentuale. Practic, perioada grea prin care trecem pare să nu ne fi divizat, ci din contră, să ne apropie!

De altfel, se pare că imaginea pozitivă a UE este în prezent la un nivel de 47% (+ 3 puncte procentuale), cel mai ridicat nivel din toamna anului 2009, iar 49% dintre europeni tind să aibă încredere în UE (+ 2 puncte procentuale), iar 34% tind să aibă încredere în guvernul lor național.

Totuși, trebuie să recunoaștem că europenii se declară îngrijorați de cum vor evolua lucrurile în plan economic intern, în țara fiecăruia.

Europenii se tem de ce va veni peste noi, dar par să rămână uniți în fața greutăților

Printre principalele preocupări ale oamenilor sunt creșterea prețurilor/inflației/costului vieții. 54% sunt îngrijorați din acest motiv, ceea ce înseamnă o creștere cu + 13 puncte procentuale. Și „aprovizionarea cu energie” (22%, + 11 puncte procentuale), dar și „situația economică” (20%, + 1 punct procentual) sunt alte motive de îngrijorare pentru europeni.

Chiar dacă situația economică în Europa e pusă sub semnul întrebării și există multe temeri, europenii își mențin ferm susținerea pentru poziția UE în contextul războiului. De exemplu, 78% dintre europeni sprijină sancțiunile economice impuse de UE guvernului rus. Și sprijinul umanitar acordat refugiaților e amplu susținut!

Analiza e deosebit de importantă, în condițiile în care e tot mai evident că planul Moscovei este de a  determina cetățenii europeni să provoace revolte și proteste, pentru a pune presiune pe guvernele lor să renunțe la restricții. Din câte se pare, europenii nu sunt dispuși să facă compromisuri și rămân uniți și solidari! Să sperăm că așa va fi și-n continuare!