06 sept. 2022 | 22:13

Vot de la 16 ani la alegerile locale și parlamentare. Senatul a votat propunerea legislativă

ULTIMA ORĂ
Vot de la 16 ani la alegerile locale și parlamentare. Senatul a votat propunerea legislativă

Senatul a adoptat propunerea legislativă care vizează reducerea vârstei de la care tinerii pot vota la alegerile locale și europarlamentare, de la 18 la 16 ani. Proiectul de lege a fost adoptat tacit.

Senatul a dat acordul pe legea privind votul de la 16 ani

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, a citit nota de adoptare a propunerii legislative pentru care termenul de dezbatere și vot a fost până pe 4 septembrie.

Proiectul urmează să ajungă în Camera Deputaților, for decizional pe acest proiect.

Propunerea a fost inițiată de către parlamentari PNL, USR, AUR și neafiliați. 

În proiect se arată că legea nr. 115/2015 se modifică pentru alegerea autorităților administrației publice locale, astfel încât „au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”.

Senatorii au propus și modificarea articolului 5, alineat 5 din legea nr. 33/2007 în ce privește organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European. 

„Cetăţenii români care au vârsta de 16 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European”, se arată în modificarea legii.

Se pare că Guvernul nu susține această inițiativă, fiindcă ar fi contrară prevederilor constituționale.

Proiectul, depus de un membru al Asociației Studenților în Științe Politice

Proiectul de lege a fost depus în Parlament în luna aprilie, conform anunțului făcut de Vlad Manțoiu, membru al Asociației Studenților în Științe Politice – Universitatea din București.

”Primul pas către dreptul de a vota de la vârsta de 16 ani s-a realizat.

Astăzi, alături de colegii mei Alexandru-Yuuki Anahara și Andreea Ioana Bobu, am depus proiectul de lege inițiat mulțumită domnului deputat Alexandru Kocsis.

Sunt sigur că toate organizațiile de tineret care ne-au fost alături la consultarea pe tema legii ne vor fi alături și în continuare, mai ales că inițiativa a fost depusă în Parlament împreună cu președintele ASSP – UB, ONG din care și fac parte.

Suntem cu toții conștienți de parcursul dificil pe care proiectul îl va avea prin Senat și Camera Deputaților înainte de a deveni lege, mai ales în lipsa unui sprijin politic major, așa cum speram. Din această cauză greul de abia începe.

Ne vom susține inițiativa prin toate comisiile parlamentare prin care va trece, asigurându-ne că vom face tot posibilul să convingem actuala clasă politică de nevoia unei astfel de schimbări în bine, de nevoia unei astfel de reîmprospătări a sistemului din România”, a transmis într-o postare pe Facebook Vlad Măntoiu.