19 nov. 2024 | 12:45

Trei cuvinte din limba română pe care aproape nimeni nu le mai folosește. Le auzi foarte rar

Știri generale
Trei cuvinte din limba română pe care aproape nimeni nu le mai folosește. Le auzi foarte rar

Limba română este o sursă inepuizabilă de curiozități și surprize lingvistice. Evoluția constantă a vocabularului aduce în prim-plan termeni moderni, dar în același timp, unele cuvinte vechi dispar din uzul zilnic. Printre aceste „bijuterii” lingvistice, există termeni care, deși încă pot fi găsiți în dicționare, sunt aproape necunoscuți pentru majoritatea vorbitorilor de astăzi.

Pentru cei pasionați de limbaj sau dornici să-și îmbunătățească vocabularul, explorarea dicționarului poate deveni o aventură captivantă. Iată trei cuvinte rare din limba română care merită descoperite.

Bárem

Un cuvânt care adesea stârnește confuzie este „bárem”. Mulți se întreabă dacă forma corectă este „bárem” sau „barém”. Răspunsul? Ambele variante sunt corecte, dar au semnificații diferite.

Conform DEX:

bárem: măcar, cel puțin;
barém/baréme: tabel cu valori corespunzătoare unor date variabile sau normă de calificare într-o competiție sportivă.

Astfel, „bárem” este un adverb cu sensul de „măcar” și are un sinonim mai puțin utilizat, provenit din regionalisme: „bátăr/bátâr”, care provine din maghiarul „bátor” și înseamnă același lucru.

Încaltea

Un alt cuvânt aproape uitat, dar cu farmec arhaic, este „încaltea”. Deși mai vechi decât „bárem”, ambele au același sens: „măcar”, „cel puțin” sau „barem”.

Potrivit DOOM, există două variante ale acestui cuvânt: „încaltea” și „încalte”. Adesea, oamenii confundă acest adverb cu verbul „a încălța”, însă asemănarea este doar la nivel fonetic, fără vreo legătură semantică.

Anțărț

Un cuvânt rar întâlnit și adesea folosit greșit este „anțărț”. Mulți vorbitori îl consideră sinonim cu „odinioară”, dar această asociere este eronată.

Confuzia provine, cel mai probabil, din asemănarea fonetică cu termenul francez „antan”, care înseamnă „odinioară”. Cu toate acestea, cei doi termeni nu sunt înrudiți.

Conform lingviștilor, „anțărț” își are originea în expresia latină „anno tertio”, tradusă literal ca „acum doi ani”. Astfel, sensul corect al acestui cuvânt este „acum doi ani” și nu „altădată” sau „de mult”, potrivit dicție.ro.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Crăciun. Zodii care își fac un tatuaj anul viitor. Își doreau de multă vreme
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro