07 sept. 2022 | 08:55

Ce s-ar întâmpla cu corpul tău, dacă ai muri în spațiu: explicația cercetătorilor

ACTUALITATE
Ce s-ar întâmpla cu corpul tău, dacă ai muri în spațiu: explicația cercetătorilor

Pe măsură ce călătoriile în spațiu, realizate în scopuri recreative, încep să devină realitate, ar trebui să începem sî ne gândim cum va fi pentru noi atunci când vom ajunge acolo.

Spre exemplu, compania spațială comercială Blue Origin a început deja să trimită clienți în spațiu, iar Elon Musk speră să înființeze o bază SpaceX pe Marte. Cu alte cuvinte, viitorul e mai aproape decât credem.

Așa cum spuneam înainte, asta înseamnă că trebuie să începem să ne gândim la cum va fi să trăim în spațiu, dar și la ce se va întâmpla dacă cineva moare acolo.

Pe Pământ, corpul uman trece printr-o serie de etape de descompunere. Mai întâi, sângele se oprește din a mai circula prin vene și începe să se acumuleze ca urmare a gravitației, un proces cunoscut sub numele de livor mortis.

Apoi, corpul se răcește iar mușchii se rigidizează din cauza acumulării necontrolate de calciu în fibrele musculare. Aceasta este starea de rigor mortis.

În același timp, bacteriile din intestin „evadează” și se răspândesc în tot corpul, devorând țesuturile moi, iar gazele pe care le eliberează provoacă balonarea organismului.

Ce se întâmplă cu trupul tău dacă mori dincolo de „frontiera finală”?

Gravitația de pe alte planete va afecta cu siguranță stadiul livor mortis, iar lipsa gravitației ar însemna că sângele nu se va mai acumula.

În interiorul unui costum spațial (de astronaut), rigor mortis ar putea, totuși, apărea. Bacteriile din intestin ar reuși să devoreze, în continuare, țesuturile moi. Aceste bacterii au nevoie de oxigen pentru a funcționa corect și, prin urmare, rezervele limitate de aer ar încetini semnificativ procesul.

Microbii din sol ajută, de asemenea, la descompunere, și astfel orice mediu planetar care inhibă acțiunea microbiană, cum ar fi uscăciunea extremă, îmbunătățește șansele de conservare a țesuturilor moi.

În soluri foarte acide, pe care le putem găsi pe alte planete, se poate întâmpla invers și componenta anorganică poate dispărea lăsând doar țesuturile moi. Cu alte cuvinte, cavitatea osoasă ar dispărea prima.

Pe Pământ, descompunerea rămășițelor umane face casă bună cu un ecosistem echilibrat în care nutrienții sunt reciclați de organismele vii, cum ar fi insectele, microbii și chiar plantele.

Mediile de pe diferite planete nu vor putea folosi trupurile umane în același mod eficient. Insectele și animalele nu sunt prezente pe alte planete din sistemul nostru.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele