31 aug. 2022 | 08:01

Încrederea în economia zonei euro, mai slabă ca niciodată: avertismentul de la Bruxelles care trădează criza iminentă

ACTUALITATE
Încrederea în economia zonei euro, mai slabă ca niciodată: avertismentul de la Bruxelles care trădează criza iminentă

Perspectivele legate de criza economică la nivel european par a fi fără precedent. Încrederea în economia regiunii a scăzut brusc, iar avertismentul oficialilor de la Bruxelles nu trădează că ar urma vremuri bune.

La final de august, Comisia Europeană a publicat o nouă analiză legată de puterea economică a bătrânului continent. Cu această ocazie, a insistat pe faptul că încrederea în economia zonei euro a scăzut peste estimări în această lună, fiind la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni, în contextul în care, acum 18 luni, ne aflam în mijlocul pandemiei, iar incertitudinea era la nivel maxim. Din păcate, în momentul de față, s-a diminuat încrederea în industrie și servicii, chiar dacă a crescut optimismul consumatorilor, în sectoarele retail și construcții.

Ce urmează pentru zona euro

La mijlocul acestei săptămâni, Comisia Europeană a publicat cea mai recentă analiză din perspectivă economică. Cu această ocazie, indicele sentimentului economic (ESI) a scăzut la 97,6 puncte în august, de la 98,9 puncte luna trecută. Situația este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât Executivul comunitar diferă de estimările analiștilor. Aceștia din urmă se așteptau la un declin până la doar 98 de puncte.

În final, indicele cu pricina este acum la cel mai redus nivel din februarie 2021 și rămâne pe termen lung sub nivelul mediu. Ca referință, luna august a marcat a treia lună de declin consecutiv. Punctual, încrederea în industrie a scăzut la 1,2 puncte în august, de la 3,4 puncte în iulie, în timp ce încrederea în sectorul serviciilor, domeniu responsabil cu două treimi din PIB-ul zonei euro, a scăzut la 8,7 puncte, de la 10,4 puncte.

Partea bună, dacă o putem numi așa, este încrederea consumatorilor s-a situat la minus 24,9 puncte, o îmbunătățire semnificativă față de minus 27 puncte în iulie. Vizavi de perspectivele inflaționiste din industrie, așteptările au scăzut de la 45,3% puncte în iulie la 43,7% puncte în august, continuând tendința descrescătoare de la nivelul de vârf de 59,3 puncte în aprilie. În final, consumatorii sunt cei mai optimiști în zona euro, fiind încrezători că se vor disipa presiunile inflaționiste în următoarele 12 luni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele