Vrem bani, dar de muncă fugim: patronii români sunt disperați, mai bine ajutor social decât salariul minim
Mediul privat românesc se confruntă cu o acută criză a forței de muncă. De ani de zile avem această problemă, care a ajuns să fie catalogată de unii patroni drept lipsa de interes față de muncă din partea oamenilor.
Managerii noștri nu mai știu ce să facă pentru a atrage personal. Și-au anunțat locurile de muncă disponibile și la Agenția Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în speranța că astfel vor reuși să aducă în firmele lor forța de muncă de care au atât de mare nevoie.
Deși ne zbatem în multiple crize și ne confruntăm cu scumpiri în masă, avem zeci de mii de joburi neocupate la nivel național. Unii patroni spun că oamenii au ajuns să prefere să stea acasă, în baza ajutorului social, în loc să se integreze în câmpul muncii.
Avem locuri de muncă „gârlă”, dar nimeni nu pare interesat de ele
Conform ANOFM, se pare că la nivelul întregii țări vorbim despre mai bine de 42.000 de joburi vacante, ce ar putea fi ocupate pe loc, dacă ar apărea doritori interesați de ele.
Paradoxal, ca să fie ocupate cele mai multe dintre locuri de muncă disponibile nici măcar nu e nevoie ca oamenii să aibă înalte calificări. Avem un număr impresionant de joburi dedicate persoanelor fără calificare, ceea ce înseamnă că sunt șanse mari pentru persoanele fără studii de specialitate să intre pe piața muncii de la noi din țară.
Cle mai numeroase locuri de muncă, conform instituției citate, sunt disponibile pentru: muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (3.462); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (2.553); lucrător comercial (2.154); manipulant mărfuri (1.812); agent de securitate (1.319); montator subansamble (1.212); muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (1.059); muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.031); confecţioner-asamblor articole din textile (818) şi lăcătuş mecanic (707).
Desigur, avem joburi și pentru persoanele care au calificări înalte și sunt specialiști în anumite domenii de activitate. ANOFM arată că din cele 42.055 de posturi vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 2.507 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer în diferite domenii de activitate; programator; consilier/expert/inspector/referent/economist în economie generală; referent; profesor învăţământ gimnazial etc.).
În continuare, aflăm că 9.724 de joburi din toată țara se adresează persoanelor cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; manipulant mărfuri; agent de vânzări; montator subansamble; vânzător la domiciliul clientului pe bază de comandă etc).
Alte 9.564 de locuri de muncă sunt lansate pe piață pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuş mecanic; confecţioner-asamblor articole din textile; sudor; electrician de întreţinere şi reparaţii; conducător auto transport rutier de mărfuri etc.).
În cele din urmă, avem 20.260 de joburi pentru persoanele fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; agent de securitate; muncitor necalificat în industria confecţiilor; montator subansamble etc).