25 aug. 2022 | 10:54

Situația dintre Kosovo și Serbia rămâne tensionată. Trimișii UE și SUA nu au reușit să faciliteze dialogul

ULTIMA ORĂ
Situația dintre Kosovo și Serbia rămâne tensionată. Trimișii UE și SUA nu au reușit să faciliteze dialogul

În timp ce trimișii UE și SUA au sosit la Pristina în încercarea de a găsi o soluție de compromis la o dispută cu Belgradul privind plăcuțele de înmatriculare a vehiculelor și documentele de identitate, ambele părți au insistat că nu vor da înapoi.

Kosovo și Serbia, zero progres privind problema plăcuțelor de înmatriculare

Trimișii UE și SUA, Miroslav Lajcak și Gabriel Escobar, au aterizat miercuri la Pristina, în încercarea de a reduce diferendele dintre Kosovo și Serbia înainte de 1 septembrie, când autoritățile kosovare intenționează să introducă reglementări privind plăcuțele de înmatriculare și documentele de identitate pentru trecerea frontierei, la care sârbii se opun ferm.

Premierul kosovar Albin Kurti a declarat miercuri că este pregătit să găsească o soluție cu Serbia, dar trebuie să existe un tratament egal pentru sârbi și albanezii din Kosovo.

„Vom avea fie documente de intrare-ieșire pentru ambele părți, fie pentru niciuna. Orice opțiune este acceptabilă pentru noi. Vrem reciprocitate”, a declarat Kurti jurnaliștilor la Pristina.

Guvernul kosovar dorește ca sârbilor care intră în țară să li se elibereze un document de intrare-ieșire, așa cum trebuie să facă albanezii din Kosovo la intrarea în Serbia, și să înceteze utilizarea plăcuțelor de înmatriculare emise de Serbia.

Kurti a declarat că, atunci când s-a întâlnit săptămâna trecută la Bruxelles cu președintele Serbiei, Aleksander Vucic, acesta a refuzat o sugestie sârbă de a reveni la utilizarea plăcuțelor de înmatriculare cu „statut neutru”, care au fost emise de misiunea UNMIK a ONU până în 2008, când Kosovo și-a declarat independența față de Serbia, și care au fost folosite de sârbii din Kosovo până în 2020.

„Asimetria în care Kosovo este mai mult o problemă decât o parte nu se va mai întâmpla… Republica Kosovo nu produce plăcuțe de înmatriculare UNMIK”, a adăugat el.

Reprezentanții sârbi din Kosovo amenință că pleacă din instituții

Între timp, reprezentanții a patru municipalități cu majoritate sârbă din nordul Kosovo s-au adunat miercuri în orașul Zvecan pentru a aproba o declarație în care au amenințat că vor părăsi instituțiile kosovare dacă guvernul își va impune deciziile privind actele de identitate și plăcuțele de înmatriculare la 1 septembrie.

„Dacă nu va exista o decizie de compromis, noi, reprezentanții sârbi, împreună cu toți compatrioții noștri, vom începe procesul de părăsire a tuturor instituțiilor din Kosovo la toate nivelurile, inclusiv poliția, instanțele și procuratura”, se arată în declarație.

Guvernul kosovar a decis în iunie că toți cei care vor încerca să treacă frontiera de stat folosind acte de identitate personale emise de autoritățile sârbe vor primi de acum înainte formulare de declarație temporară valabile 90 de zile, care înlocuiesc documentul sârbesc.

Decizia reprezintă o reciprocitate a nerecunoașterii de către autoritățile sârbe a actelor de identitate emise de Kosovo, introducând aceeași măsură pe care Serbia o aplică față de cetățenii kosovari.

Conflictul plăcuțelor de înmatriculare a escaladat

Disputa privind plăcuțele de înmatriculare a escaladat în iunie, când guvernul kosovar a anunțat că șoferii tuturor vehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare emise de Serbia între 10 iunie 1999 și 21 aprilie 2022 vor avea termen până la 30 septembrie 2022 pentru a obține plăcuțe RKS.

RKS înseamnă Republica Kosovo, dar Serbia nu recunoaște Kosovo ca fiind independentă.

Modificările anunțate de guvernul kosovar au declanșat noi tensiuni la sfârșitul lunii iulie, când sârbii din Kosovo au ridicat baricade, iar poliția kosovară a închis punctele de trecere a frontierei țării.

Președintele sârb Vucic și prim-ministrul kosovar Kurti au discutat problema în cadrul întâlnirii nereușite de joia trecută, dar nu au găsit nicio soluție.

Găsirea unei soluții la problema plăcuțelor de înmatriculare se dovedește problematică de mai bine de un deceniu.

Kosovo și Serbia sunt implicate în dialogul facilitat de UE din 2011, dar Institutul Democratic din Kosovo (KDI), un think tank cu sediul la Pristina, a concluzionat într-un studiu publicat marți că rezultatul final al procesului este încă neclar.

„Deși au fost încheiate multe acorduri, dialogul a produs ambiguitate”, a declarat Violeta Haxholli de la KDI.