18 aug. 2022 | 10:34

Liderii din Kosovo și Serbia, întâlnire mediată de UE. Există temeri că ar putea fi reluat conflictul armat

ULTIMA ORĂ
Liderii din Kosovo și Serbia, întâlnire mediată de UE. Există temeri că ar putea fi reluat conflictul armat

Liderii din Kosovo și Serbia se vor alătura joi, la Bruxelles, unor discuții mediate de UE, menite să evite ceea ce Pristina consideră a fi o amenințare de reluare a conflictului armat, în timp ce locuitorii de etnie sârbă și albaneză din Kosovo spun că văd puține speranțe de progres.

Kosovo și Serbia, noi discuții în lumina recentelor tensiuni

Tensiunile de lungă durată au reapărut luna aceasta, după ce Kosovo a declarat că sârbii care trăiesc în regiunea sa nordică – care sunt susținuți de Belgrad și nu recunosc instituțiile kosovare – trebuie să înceapă să folosească plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor emise în Pristina.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a declarat într-un interviu acordat săptămâna trecută agenției de presă Reuters că „politicile agresive” ale Belgradului s-ar putea transforma într-un „asalt împotriva Kosovo, într-un fel sau altul”.

Kurti, care se va alătura președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, la discuțiile de la Bruxelles, a acceptat, sub presiunea Occidentului, să amâne reglementarea plăcuțelor de înmatriculare până la 1 septembrie.

Kosovo, o națiune balcanică fără ieșire la mare, și-a câștigat independența față de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după o revoltă împotriva puterii de la Belgrad.

Secretarul general NATO face apel la calm

În prezent, atât Belgradul, cât și Pristina doresc să devină membre ale UE, însă Serbia consideră încă, din punct de vedere juridic, Kosovo ca fiind parte integrantă a teritoriului său. Cu ajutorul Rusiei, aceasta a blocat aderarea Kosovo la diverse instituții internaționale.

Se așteaptă ca discuțiile de joi să acopere o serie de aspecte, de la o mai mare autonomie la municipalitățile din nordul Kosovo cu majoritate sârbă. Kurti a declarat că un astfel de pas ar contraveni Constituției Kosovo.

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut miercuri un apel la calm din partea tuturor părților și a declarat că forța de menținere a păcii a alianței din Kosovo, formată din 3.700 de membri, este pregătită să intervină dacă stabilitatea este în pericol.

„NATO va lua orice măsură necesară pentru a menține siguranța și securitatea tuturor comunităților.

Toți trebuie să se angajeze în mod constructiv în dialogul Belgrad-Pristina condus de UE”, a scris pe Twitter după întâlnirea cu Vuvic la Bruxelles.

Stoltenberg a declarat că trupele conduse de NATO staționate în Kosovo și-au întărit prezența la granița nordică a Kosovo cu Serbia din cauza tensiunilor actuale.