01 aug. 2022 | 06:52

Kosovo, decizie de ultimă oră în contextul unui posibil nou război în Balcani. Ce a hotărât Guvernul de la Priștina

Politică
Kosovo, decizie de ultimă oră în contextul unui posibil nou război în Balcani. Ce a hotărât Guvernul de la Priștina
Albin Kurti, premier Kosovo

Guvernul prim-ministrului kosovar, Albin Kurt, a făcut un anunț în noaptea de duminică spre luni, care îi va liniști pentru o perioadă scurtă pe etnicii sârbi din nordul Kosovo. Decizia Guvernului vine la scurt timp după ce, duminică, mai mulți cetățeni sârbi au blocat drumurile către Serbia, trăgând cu focuri de armă înspre mai mulți polițiști, dar în același timp, molestând o mulțime de șoferi kosovari. Disputele au fost generate din cauza noilor reguli ce presupuneau schimbarea plăcuțelelor de înmatriculare ale mașinilor, emise de autoritățile de la Belgrad, cu unele care ar trebui emise de autoritățile kosovare.

În ce stadiu se află conflictul creat în apropierea României

La 14 ani de la declararea independenței Kosovo față de Serbia, aproximativ 50.000 de sârbi care locuiesc în nord folosesc plăcuțe de înmatriculare emise de autoritățile sârbe, refuzând să recunoască independența autorităților din Priștina.

Pentru că au fost obligați ca de la 1 august să folosească plăcuțe de înmatriculare emise de Kosovo, dar și să-și schimbe cartea de identitate, cetățenii sârbi au creat tensiuni uriașe la graniță, folosind inclusiv focuri de armă, punând în pericol securitatea Balcaniului.

Astfel, la începutul săptămânii trecute, premierul Albin Kurti a menționat că aceste condiții reprezintă o măsură de reciprocitate, având în vedere că Serbia, care nu recunoaşte independenţa Kosovo, solicită aceleași lucruri de la kosovarii care intră pe teritoriul său.

În urma conflictelor desfășurate duminică, autoritățile din Kosovo au decis închiderea celor două puncte ale frontierei care duc în Serbia.

Decizia luată de Guvernul de la Priștina

În cursul nopții de duminică spre luni, guvernul Kosovar a luat o decizie menită să alunge toate tensiunile de la graniță, cel puțin pentru moment, astfel încât, a emis un comunicat prin care a solicitat ca „toate baricadele să fie ridicate şi libertatea deplină de mişcare restabilită”.

Decizia sa a fost salutată și de către șeful diplomației europene, Josep Borrell, care a lansat un apel pe Twitter la „ridicarea tuturor barierelor rutiere”.

Mesajul lui Albin Kurti după atacul cetățenilor sârbi

Astfel, în urma tuturor tensiunilor care au avut loc în urmă cu câteva ore, guvernul de la Priștina a decis amânare apanului cu o lună, implementarea lui fiind valabilă de la 1 septembrie, potrivit Reuters.

După escaladarea siuației de la graniță, premierul Republicii Kosovo a transmis un mesaj către cetățeni, prin cale le-a explicat motivul conflictelor apărute în urma atacurilor cetățenilor sârbi asupra oamenilor legii din Kosovo. Mai mult, cetățenii au fost rugați să urmărească evoluția posibilelor viitoare conflicte din surse sigure.

„Dragi cetățeni ai Republicii Kosovo. Eliberarea documentelor de intrare și ieșire la punctele de trecere a frontierei sârbești încă nu a început, structurile ilegale sârbești din nord au început cu blocaje rutiere și focuri. Acestea sunt precedate de declarații, întâlniri și amenințări la Belgrad și Rashka. Aceste acțiuni agresive care au loc astăzi au fost planificate și promptate. Vucic și Petkovic sunt principalii responsabili pentru revolte.

Guvernul Republicii Kosovo este democratic și progresist, care iubește, respectă și implementează legea și constituția, pacea și securitatea, pentru toți cetățenii indiferent de diferență și pentru întreaga noastră țară comună. Legea statului nostru și autoritățile de securitate colectează informații, monitorizează situația și vor acționa în apărarea legii și a cetățenilor, suveranității și integrității noastre teritoriale.

Atenție la notificările guvernului nostru, ale Ministerului Afacerilor Interne și Poliției din Kosovo, și, nu vă lăsați dezinformați de mass-media oficială din Belgrad sau chiar de orice mass-media din Kosovo.
Orele din zilele și săptămânile următoare pot fi provocatoare și problematice.

Ne confruntăm cu șovinismul național sârb pe care îl cunoaștem bine. Vom munci zi și noapte, vom fi la conducere, pentru voi ca cetățeni și pentru Republica noastră Democrată.Vă mulțumesc pentru susținere”, a transmis premierul Albin Kurti într-o declarație publică.

 

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Noua ordine mondială. Ungurii se pregătesc. Ce plan are Viktor Orban
Capital.ro
Angajații români care vor avea salariu de bază mai mare decât minimum pe economie
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANAF face CONTROALE în BLOCURI! PROPRIETARII de apartamente sunt VERIFICAȚI
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro