Pensiile a milioane de români se schimbă peste noapte: se întâmplă cu Pilonul 2 și Pilonul III și e oficial
Sistemul pensiilor private din România, atât în cazul celor obligatorii – Pilonul II, cât și al celor facultative – Pilonul III, va suferi modificări importante în perioada imediat următoare, având în vedere modificările legislative aflate în proiect la această oră.
Guvernul României are în proiect modificarea legislației fundamentale din spatele reglementării sistemului de pensii private din țara noastră, Pilonul 2 și Pilonul III. Lista schimbărilor este una destul de stufoasă și, în mod direct, va afecta peste 8 milioane de români, începând cu eliminarea comisionului aplicat direct pe contribuția participanților la fondurile de pensii și terminând cu introducerea în structura organizatorică a administratorilor a unui comitet special care să verifice modul în care sunt investiți banii contribuabililor. Nu în ultimul rând, se vor înăspri sancțiunile pentru administratorii care încalcă legea și se va defini un regim semnificativ mai strict de verificare, autorizare și control al administratorilor.
Ce se întâmplă cu fondurile de pensii private din România, conform legii
„Având în vedere dezvoltarea și evoluția sistemului de pensii private, pentru crearea unui cadru legal actualizat la cerințele și provocările existente, comparativ cu momentul demarării acestuia, se impune revizuirea cadrului de primar de reglementare. În prezent, cadrul de reglementare care stabilește modul de funcționare a sistemului de pensii private, respectiv Pilonul II, Pilonul III și Fondul de Garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, este stabilit prin prevederile Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare (Legea 411/2004), ale Legii 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare (Legea 204/2006) și ale Legii 187/2011 privind înființarea, organizarea și funcționarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private (Legea 187/2011).
Pentru întărirea cadrului de reglementare primar din sistemul pensiilor private în ceea ce privește guvernanța corporativă, cadrul investițional, regimul sancționatoriu, etc. au fost avute în vedere o serie de modificări ale reglementărilor menționate. Deși, în baza legislației primare au fost elaborate reglementări secundare ce asigură supravegherea sistemului de pensii private și acoperă toate ariile de activitate ale administratorilor de fonduri de pensii private, cadrului primar de reglementare nu i-au mai fost aduse îmbunătățiri substanțiale. Pentru actualizarea acestuia la cerințele actuale referitoare la entitățile care activează în domeniul pensiilor private, pentru siguranța sistemului, s-a impus îmbunătățirea cadrului primar de reglementare”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de OUG.
Ca referință, în România, pilonul 2 a fost lansat în mai 2008 și include nu mai puțin de 7,89 milioane de contribuabili cu active nete de 90,46 miliarde de lei, conform datelor ASF din iulie 2022. La Pilonul III, lansat în 2007, contribuie 594.063 de persoane, activele nete însumând 3,408 miliarde de lei. Mai multe detalii legate de noile Ordonanțe de Urgență, găsești aici și aici.