Ministru rus: „Rusia permite utilizarea armelor nucleare”. În ce circumstanțe vor fi folosite
Rusia permite utilizarea armelor nucleare ca răspuns la utilizarea armelor de distrugere în masă (WMD), a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov.
În ce condiții ar folosi Rusia arme nucleare
El susține că Rusia este pregătită pentru astfel de măsuri doar în „circumstanțe extraordinare”. Diplomatul a calificat drept distructivă calea aleasă de țările NATO și a spus că un astfel de comportament amenință, printre altele, cu un război nuclear.
Într-un interviu acordat publicației Izvestia, Riabkov a declarat că, în „condițiile turbulente moderne, riscurile nucleare sunt foarte semnificative”.
„Cursul distructiv al țărilor NATO de a ignora liniile noastre roșii și de a se implica într-o confruntare cu Rusia în Ucraina, echilibrându-se în pragul unui conflict armat direct, este extrem de riscant.
În mod evident, acest lucru este plin de o escaladare ulterioară până la o ciocnire militară a puterilor nucleare, cu consecințele nefaste care vor urma”, spune diplomatul.
El a precizat că Rusia „ipotetic permite” un răspuns nuclear „ca răspuns la o agresiune cu arme de distrugere în masă” împotriva țării însăși sau a aliaților săi.
De asemenea, armele nucleare pot fi folosite ca răspuns la „o agresiune folosind arme convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată”.
„Utilizarea armelor nucleare de către Rusia este posibilă doar ca răspuns la un atac – pentru autoapărare în circumstanțe de urgență”, a dat asigurări Serghei Riabkov.
Șoigu a declarat că, militar vorbind, nu e nevoie de folosirea armelor nucleare în Ucraina
Șeful Ministerului rus al Apărării, Serghei Șoigu, a susținut că, din punct de vedere militar, nu este nevoie de utilizarea armelor nucleare în Ucraina.
Ministerul rus de Externe este convins că acțiunile forțelor armate ruse „nu dăunează în niciun fel securității nucleare în Ucraina”.
În același timp, departamentul a declarat că scenariile de coliziune a puterilor nucleare au revenit din nou pe agenda experților.
„Să facem speculaţii cu privire la perspectivele unui dialog strategic cu SUA, care a fost suspendat de americani, este o sarcină ingrată.
Voi fi sincer: perspectivele reluării acestuia sunt departe de a fi clare din cauza politicii nechibzuit de agresive faţă de Rusia pe care Washingtonul o urmează.
Cu siguranţă monitorizăm unele semnale privind reluarea dialogului pe probleme legate de armele ofensive strategice, dar nu este clar ce se află în spatele lor. Şi oricum, discuţiile nu ar trebui să fie purtate prin mass-media”, a notat Riabkov.