Câți bani primesc românii care fac copii: cât este indemnizația pentru creșterea copilului în România, în 2022
România se numără printre țările care încurajează natalitatea prin indemnizația pentru creșterea copilului. Deși acest ajutor financiar ți se pare probabil normal, în țări foarte dezvoltate, precum SUA, acesta nu există.
În România, tinerii părinți primesc o indemnizație pentru creșterea copilului. Aceasta este corelată cu salariul tatălui sau al mamei și se poate acorda până la vârsta de doi ani a copilului, deși multe persoane optează pentru reintrarea în câmpul muncii semnificativ mai repede decât atât. În acest context, nu ar trebui să vină neapărat ca o surpriză faptul că indemnizația medie pentru creșterea copilului pe meleaguri mioritice este destul de apropiată de salariul mediul net.
Câți români primesc indemnizația pentru creșterea copilului
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) publică la intervale regulate de timp un raport referitor numărul românilor care se bucură de indemnizația pentru creșterea copilului, dar, mai ales, câți bani primesc aceștia. Cea mai recentă analiză a autorității vizează situația din luna iulie 2022.
Peste 173.000 de persoane au primit indemnizații pentru creșterea copilului în România, luna trecută. Suma medie primită de un părinte de la noi a fost de 2610 lei. Dacă nu era evident din numeroase alte statistici pe subiect, numărul tinerilor părinți care s-a bucură de acest ajutor financiar a scăzut cu 1361 de persoane, de la o lună la alta. În iunie, discutam de 174.382 de persoane.
Indemnizaţiile pentru creşterea copilului plătite în luna iulie 2022 au însumat 451,744 milioane de lei, în scădere cu 365.652 lei faţă de luna anterioară, când au fost plătite indemnizaţii în valoare de peste 452,11 milioane de lei, potrivit Agerpres. Suma medie plătită a fost de 2610 lei, în creștere față de iunie – 2592 de lei.
Pe regiuni ale țării, cei mai mulți beneficiari au fost înregistrați în București – 23.417, pe locul doi în același clasament aflându-se Cluj – 8975, urmat de Timiș – 7967 și Iași – 7419.
În țara noastră, pentru a se bucura de acest ajutor de la stat, beneficiarii trebuie să fi realizat venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit. Eventual, trebuie să îndeplinească una sau mai multe dintre condiţiile menționate, pentru perioada de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori naşterii copilului sau, după caz, pentru perioada de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori datei în care s-a aprobat adopţia, a fost făcută încredinţarea ori s-a instituit plasamentul sau tutela.