Vine marea recesiune pentru bogătași: bine că noi suntem învățați cu sărăcia și nevoile
Statele Europei de Vest sunt recunoscute pentru nivelul mai mare de dezvoltare, pentru veniturile mai generoase de care se bucură angajații și nu în ultimul rând datorită traiului mai bun și îmbelșugat. Ei bine, acest lucru s-ar putea să se schimbe în foarte scurt timp.
Analiștii economici avertizează cu privire la faptul că vine recesiunea peste zona euro, respectiv cele 19 state care au adoptat moneda națională și care, în mare parte au economii puternice.
Amintim că recesiunea nu este o criză economică propriu-zisă. Practic, putem afirma că e o mini-criză, declanșată în momentul în care o economie înregistrează două trimestre consecutive de scădere a PIB. Majoritatea economiștilor acceptă această definiție pentru recesiune și cred că o țară intră în această zonă gri din punct de vedere economic, atunci când se îndeplinește această condiție de bază.
Bogătașii Europei vor „sărăci”. Vin vremuri grele
Practic, în acest moment e iminent acest cutremur economic, cred experții, ceea ce înseamnă că nici bogătașilor Europei nu le va mai fi atât de bine în perioada imediat următoare.
Concret, mai mulți economiști reputați chestionați de Bloomberg susțin că acum zona euro se confruntă cu cel mai acut risc de recesiune din noiembrie 2020. Situația din prezent, cu probleme economice presărate de tensiuni geopolitice pare să stârnească îngrijorări mai mai mari și mai serioase decât a făcut-o chiar și pandemia de coronavirus.
De vină pentru riscurile escaladate din prezent sunt, așa cum era de așteptat, criza energetică și inflația explozivă din regiune, care macină toate economiile. Înclusiv noi, în Est, avem o inflație de 15%, dar și restul economiilor au recorduri de scumpiri nemaivăzute în ultimele decenii. Doar că dacă ar fi doar acestea problemele economice, situația ar fi cât de cât acceptabilă.
Îngrijorătoare este și perspectiva sezonului rece, de teama căruia țările europene încep deja să ia măsuri dure. De exemplu, în Germania, cea mai puternică economie a blocului, se decide adoptarea unei suprataxe pentru consumatorii finali de gaze, în timp ce Guvernul face eforturi pentru a economisi resurse, ca să iasă cu bine din iarnă.