Gerhard Schroder dă în judecată Parlamentul Germaniei. Motivul invocat de fostul cancelar

Gerhard Schroder dă în judecată Parlamentul Germaniei. Motivul invocat de fostul cancelar

Fostul cancelar german Gerhard Schröder, bun prieten cu președintele rus Vladimir Putin, dă în judecată Parlamentul de la Berlin, în încercarea de a i se restabili privilegiile speciale ce i-au fost retrase în luna mai, a declarat avocatul său, Michael Nagel. În procesul intentat la Curtea Administrativă, politicianul cere să i se restituie un birou parlamentar.

Gerhard Schroder este revoltat pe deciziile luate de Parlamentul Germaniei

Gerhard Schroder (SPD) dă în judecată Bundestagul pentru anularea fostului său birou de cancelar și a posturilor de personal asociate. Avocații săi, Michael Nagel și Ralph Heiermann, au intentat, joi seară, un proces la Tribunalul Administrativ din Berlin. Decizia Comisiei de buget a Parlamentului a fost „contrară statului de drept”, susține apărarea sa.

În urmă cu trei luni, Comisia parlamentară pentru buget a decis că Gerhard Schröder – ţinta multor unor critici acerbe în Germania pentru legăturile sale cu Rusia – trebuie să renunţe la dreptul de a avea un birou în Bundestag, deşi urma să-şi primească în continuare pensia şi servicii de pază.

Echipa juridică a fostului cancelar german consideră că decizia Comisiei de a tăia finanţarea biroului parlamentar al lui Schröder şi desfiinţarea acestuia este ilegală. Comisia și-a justificat decizia prin faptul că politicianul nu mai „percepea nicio obligație în curs din biroul său de fost cancelar”. Majoritatea angajaților lui Schröder și-au dat demisia anterior.

Fostul cancelar este aspru criticat din cauza prieteniei cu Vladimir Putin

Fostul premier al Germaniei între anii 1998 şi 2005, Gerhard Schröder, este pus la zid din cauza relațiilor de prietenie cu Rusia și Vladimir Putin. Presiunea de a se distanţa de Kremlin a crescut după invazia rusă a Ucrainei.

De-a lungul timpului, despre legăturile dintre președintele rus Vladimir Putin și fostul cancelar german Gerhard Schröder s-a spus că oferă o justificare pentru controlul din ce în ce mai autocratic al Kremlinului. Dar de ce este politicianul atât de dispus să se alăture unui dictator? Gernot Erler – expert și membru al social-democraților de centru-stânga (SPD) din Germania – crede că are răspunsul la această întrebare.

„Nu vom auzi niciodată nicio critică la adresa acțiunilor lui Putin din partea lui Gerhard Schröder”, a spus acesta. „Și asta tocmai din cauza prieteniei lor de lungă durată. Pentru Schröder, asta înseamnă că, indiferent de fapte, se sprijină unul pe celălalt cu orice preț”, a remarcat Gernot Erler.

Ce a făcut aliatul Rusiei în luna mai

În luna mai, ex-cancelarul a anunțat că va părăsi consiliul de administraţie al gigantului energetic rus Rosneft. Politicianul refuzase, de asemenea, o nominalizare în consiliul de administraţie al Gazprom, un altă companie cheie a Rusiei.

După săptămâni de analiză, partidul său de centru-stânga SPD a decis că nu există motive pentru excluderea sa din formațiunea politică sau pentru aplicarea de sancțiuni.