12 aug. 2022 | 22:52

Proteste în Ungaria. Oamenii au ieșit în stradă după o decizie controversată a Guvernului

ULTIMA ORĂ
Proteste în Ungaria. Oamenii au ieșit în stradă după o decizie controversată a Guvernului

Ungurii protestează față de regulile mai puțin stricte de exploatare forestieră pentru a face față crizei de energie. Mii de maghiari au protestat vineri în fața parlamentului împotriva unei relaxări a normelor de exploatare forestieră pentru a face față cererii crescute de lemn de foc ca urmare a creșterii prețurilor la gaze și electricitate.

Ungurii au ieșit în stradă

Cabinetul premierului Viktor Orban, invocând efectele războiului din Ucraina vecină, a relaxat reglementările privind exploatarea forestieră la începutul acestei luni, o măsură despre care activiștii și partidele de opoziție spun că ar putea accelera defrișările și dăuna mediului.

Ungaria este dependentă de Rusia pentru cea mai mare parte a energiei sale, iar Orban a făcut presiuni puternice pentru a obține o scutire de la sancțiunile Uniunii Europene privind importurile de țiței rusesc, interzicând în același timp exportul de combustibili, inclusiv lemn de foc, din Ungaria.

„Acesta este viitorul nostru comun. Cu toții simțim pe pielea noastră efectele schimbărilor climatice, iar tăierea copacilor nu va face decât să înrăutățească situația”, a declarat protestatarul Fanni Fodor.

Mitingul a fost convocat de partidul liberal ecologist LMP, care are cinci parlamentari de opoziție în parlamentul de 199 de membri.

Orban a redus politica de subvenționare a facturii la utilități pentru gospodării

Guvernul susține că Ungaria poate produce 3,5 milioane de metri cubi de lemn de foc pe an și că relaxarea normelor a fost necesară pe fondul creșterii cererii, determinată în parte de faptul că Orban a redus politica sa de subvenționare a facturilor la utilități pentru gospodării.

Cererea de sobe care folosesc combustibili solizi, inclusiv cărbune și lemn de foc, a crescut de aproape 12 ori față de nivelul din iulie anul trecut, după ce subvențiile pentru facturile la utilități au fost înăsprite.

Guvernul spune că tăierea de lemne va fi intensificată doar în cazul unei urgențe de aprovizionare. Cu toate acestea, unele grupuri de mediu au tras deja un semnal de alarmă.

„Relaxarea reglementărilor din decretul guvernamental este atât de substanțială, care este la egalitate doar cu cele implementate în secolul XX în circumstanțe și mai critice”, a declarat Laszlo Galhidy, un oficial al WWF Ungaria, într-o declarație.

„Pădurile maghiare nu și-au revenit încă pe deplin după aceste consecințe”.