11 aug. 2022 | 09:09

Cât de mult vom suferi în România, din cauza secetei: ce se întâmplă cu culturile de grâu, ce acoperă

ACTUALITATE
Cât de mult vom suferi în România, din cauza secetei: ce se întâmplă cu culturile de grâu, ce acoperă

Întreaga Europă s-a confruntat în această vară cu un val agresiv de secetă și nu s-a terminat încă, iar impactul asupra culturilor a început să poată fi măsurat cu exactitate, mai ales în țara noastră.

Față de 2021, discutăm de un dezastru de proporții astronomice. Recolta de grâu este mai mică cu 15% – 18%, comparativ cu anul trecut, aproape exclusiv din cauza lipsei precipitațiilor. Partea bună este că ministrul Agriculturii oferă asigurări că, momentan, nu vorbim de o criză alimentară. Producția actuală asigură atât consumul intern, cât și exportul.

Impactul secetei asupra culturilor de grâu din România

„Am încheiat recoltatul la grâu în toată ţara şi avem producţia necesară pentru consumul intern şi pentru export, cifra exactă vă voi comunica-o săptămâna viitoare, atunci când am pe masă toate informaţiile autorizate, în sensul transmiterii acestora pe bază de semnătură, în aşa fel încât informarea să fie corectă, exactă şi la timp”, a afirmat Petre Daea, miercuri, în cadrul şedinţei de guvern.

Conform statisticilor oficiale oferite de ministru, producția de grâu a scăzut în România de la un an la altul cu aproximativ 15 – 18%. ”(Producţia de grâu) este mai mică decât anul trecut, între 15% şi maxim 18% (mai mică) faţă de anul trecut”, a afirmat Daea, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

În același context, ministrul Agriculturii a profitat de ocazie pentru a discuta un pic de culturile de floarea soarelui. Din câte se pare, a început și recoltarea suprafețelor cultivate cu această plantă. Partea bună este că floarea soarelui este mai andurantă la soare puternic și secetă, doar se coace mai repede, deci trebuie cultivată mai rapid. ”Important este că am început acum în cinci judeţe să recoltăm floarea-soarelui. Recoltăm suprafeţele care au fost afectate de secetă, pentru că ele au ajuns la maturitatea de recoltare, în aşa fel încât să nu înregistrăm nicio pierdere, iar drumul florii-soarelui este spre unităţile de procesare”, a precizat Daea.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele