Funcția de premier al României, preluată de PSD în 2023. PNL anunță că își respectă angajamentele
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a transmis, luni, 8 august, că în cadrul partidului nu există nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei guvernamentale în 2023, în conformitate cu protocolul coaliţiei. Astfel, funcția de premier al României va fi preluată de PSD anul viitor.
De anul viitor, România va avea un premier PSD
Liberalii dau asigurări colegilor de la PSD că nu există nicio intenție a PNL de a nu se ține de cuvânt în privința cedării funcției de prim-ministru către Marcel Ciolacu, așa cum este prevăzut în protocolul coaliției de guvernare. Președintele PSD ar urma să preia șefia Guvernului în 2023, la finalul lunii mai.
„Ideea rotativei guvernamentale este cuprinsă într-un angajament făcut de PNL la formarea coaliţiei de guvernare. PNL îşi respectă angajamentele, iar protocolul pe care se bazează actuala coaliţie nu face excepţie. Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului”, a explicat liberalul Ionuț Stroe pe rețelele sociale.
PNL a venit cu precizări
Acesta a subliniat că orice subiect de o asemenea importanţă se discută în coaliţia de guvernare, înainte de orice fel de declaraţii publice. Potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, „este o perioadă dificilă pentru ţară, în care guvernarea trebuie să fie tratată cu responsabilitate şi seriozitate”.
Reacția Partidului Național Liberal vine după ce deputatul de Iași, Alexandru Muraru, a spus că „a schimba un premier cu un an înainte de alegeri, în plin conflict la marginea granițelor României, nu ar fi un semnal bun”.
„Şi Marcel Ciolacu a spus, la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să fie şi preşedinte PNL, că, dacă lucrurile merg bine în coaliţie şi la guvernare, nu este sigur că va mai fi realizată rotativa”, a subliniat Muraru.
Luptă de putere pe scena politică
În opinia sa, social-democrații ar putea să accepte ca funcţia de premier să fie în continuare deţinută de PNL, pentru a nu se declanşa o luptă de putere la vârful PSD.
„Cred că PSD ar accepta acest lucru şi pentru a evita o luptă de putere în interiorul partidului, dacă s-ar deschide o competiţie privind persoana care va ocupa funcţia de premier. Pentru că rotativa presupune ca postul de premier să revină PSD, nu se spune că revine automat preşedintelui partidului”, este de părere politicianul.
Liberalul Alexandru Muraru susține că „PSD a primit în compensare şi are lucruri foarte importante, precum Finanţele, Transporturile sau Secretariatul General al Guvernului, pe care le-ar păstra dacă rotativa nu s-ar realiza”.