02 aug. 2022 | 14:25

Rusia ar fi distrus 6 sisteme HIMARS ucrainene, susține Serghei Șoigu

ULTIMA ORĂ
Rusia ar fi distrus 6 sisteme HIMARS ucrainene, susține Serghei Șoigu

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că Rusia a distrus șase sisteme de rachete HIMARS de fabricație americană de la începutul conflictului din Ucraina, relatează Interfax.

Șoigu: Rusia a distrat 6 sisteme HIMARS ucrainene

Șoigu a mai spus că Rusia a distrus cinci sisteme de lansare de rachete anti-navă Harpoon și 33 de obuziere M777 de când Moscova a desfășurat zeci de mii de soldați în Ucraina, la 24 februarie.

Oficialii ucraineni au declarat că operează până la o duzină de sisteme HIMARS, a căror precizie și rază lungă de acțiune au permis Kievului să reducă avantajul artileriei rusești.

Pe 9 iulie, Statele Unite au spus că vor trimite mai multe sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune și lansare multiplă de rachete în Ucraina, în timp ce forțele Kievului se pregăteau pentru o avansare lentă a Rusiei pentru a acapara mai mult teritoriu în estul regiunii Donbas.

Pachetul de armament american anunțat pe 8 iulie include patru sisteme de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată, cunoscute sub numele de HIMARS, ceea ce va ridica la 12 numărul total al acestor sisteme trimise Ucrainei începând de luna trecută.

SUA a livrat 12 sisteme de rachete HIMARS Ucrainei

Anunțul a fost făcut după ce diplomatul de top al Rusiei a intrat în conflict cu omologii săi occidentali la o reuniune G20 din Bali, Indonezia, și după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că continuarea sancțiunilor împotriva Rusiei ar putea duce la creșteri catastrofale ale prețurilor la energie pentru gospodăriile europene.

Între timp, ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a zugrăvit o perspectivă sumbră pentru încheierea în curând a războiului, prezicând că trupele rusești vor captura restul Donbasului din estul Ucrainei și că este puțin probabil să se retragă de pe terenurile de peste coasta sudică.

Ucraina va trebui în cele din urmă să încheie un acord de pace sau „va trebui să continue să alunece pe acest deal” spre ruină, a declarat ambasadorul Andrei Kelin pentru Reuters la Londra.

Infrastructura civilă și militară a fost lovită în orașele de lângă Kramatorsk, în regiunea Donețk, în timp ce bombardamentele au continuat de-a lungul liniei de contact în estul Ucrainei, se arată într-un raport al Statului Major General al armatei ucrainene din 8 iulie.