Merită să mai avem încredere în crypto? Ce trebuie să știe românii tentați de bani mulți câștigați rapid
În ultimii ani, investițiile în criptomonede s-au bucurat de o încredere tot mai mare în rândul românilor, datorită randamentelor mari și rapide pe care le promiteau. Doar că situația s-a schimbat în ultimul an. Astăzi încercăm să răspundem la o întrebare: mai merită să avem încredere în piața monedelor digitale?
În utlimul an, pe fondul multiplelor crize apărute la nivel global, mai ales cea inflaționistă și tensiunile geopolitice generate de conflictul din Ucraina, piața cripto a cunoscut o puternică depreciere.
Adevărul este că nimeni nu ne poate spune cu certitudine când și mai ales dacă vreodată va mai merita să investim aici, cert este că ne putem face o idee despre riscuri și potențiale câștiguri analizând evoluțiile din ultima perioada.
Ce facem? Mai investim sau nu în crypto?
O veritabilă „ecografie” a pieței crypto a fost realizată de curând de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar datele publicate de analiștii noștri merită luate în considerare, înainte de a decide dacă-ți plasezi sau nu banii pe această zonă, decizia aparținându-ți în totalitate, cu toate potențialele riscuri sau beneficii.
„Decuplarea piețelor financiare de fundamentele economice poate genera bule speculative și conduce la creșterea riscului sistemic. Un astfel de exemplu este piața de criptomonede care a fost zdruncinată de un val de scăderi în primul trimestru din 2022.
Principalele criptomonede au avut o evoluție similară unei bule speculative, înregistrând o creștere rapidă de peste 3 deviații standard, urmată de o scădere rapidă din trimestrul III 2021 până în prezent.”, punctează analiștii A.S.F. încă din debutul capitolului dedicat criptoactivelor din Raportul privind stabilitatea piețelor financiare nebancare.
Printre altele, experții ASF vorbesc despre cazul „Luna”, moneda virtuală care și-a pierdut întreaga valoare în doar câteva zile, provocând un cutremur pe piața de profil, dar și un val de reacții în întreaga lume.
„Un declin major al Bitcoin a coincis cu o scădere a valorii token-ului Luna, ca urmare a faptului că investitorii au lichidat toate criptomonedele. În cea mai mare parte a istoriei monedei, raportul este mai mare de unu, ceea ce înseamnă că investitorii pot răscumpăra întotdeauna jetoanele TerraUSD la valoarea nominală. La 10 mai 2022, raportul dintre criptomoneda Luna și capitalizarea de piață a TerraUSD a scăzut sub 0,5. Prin urmare, nu exista o modalitate fezabilă de a răscumpăra toate monedele TerraUSD la valoarea nominală.
Fundamentele slabe ale parității au declanșat un atac speculativ. Mecanismul de arbitraj s-a întrerupt atunci când prețurile Luna au continuat să scadă. În concluzie, monedele stabile algoritmice sunt predispuse la riscul de devalorizare și la atacuri speculative atunci când sunt insuficient garantate.”, notează raportul citat.
Există „o relație directă între evoluția piețelor financiare clasice și cea a criptoactivelor, aspect care denotă, o dată în plus, că utilitatea acestui tip de active în diversificarea portofoliilor de investiții nu este la nivelul la care le este de multe ori prezentată potențialilor investitori”, sesizează specialiștii ASF.