Prima țară din lume ”îngropată” de Bitcoin: e la un pas să intre în incapacitate de plată din cauza criptomonedei

Prima țară din lume ”îngropată” de Bitcoin: e la un pas să intre în incapacitate de plată din cauza criptomonedei

Până nu demult, părea o idee foarte bună să-ți ții toate economiile în Bitcoin. Principala criptomonedă devenea ”mai grasă” pe zi ce trece. Din păcate, în 2022, odată cu criza financiară globală, moneda digitală pare să fi dus o țară întreagă în pragul falimentului.

În urmă cu mai puțin de un an, septembrie 2021, El Salvador trecea la Bitcoin ca monedă națională. Părea o idee bună pentru autoritățile de la conducerea țării, iar efortul din spatele acestei tranziții a fost fabulos. Din păcate, realitatea din piață este un pic mai complicată, mai ales după prăbușirea răsunătoare a principalei criptomonede. Acum, însă, cei 62 de parlamentari dintr-un maxim de 84, care au votat pentru tranziția la Bitcoin, sub îndemnul președintelui Nayib Bukele, își regretă enorm decizia.

El Salvador, la un pas de incapacitate de plată

„Astăzi trimitem două proiecte în Congres pentru a ne asigura că avem fondurile necesare pentru a face o ofertă transparentă, publică și voluntară tuturor celor care dețin obligațiuni emise de El Salvador pentru perioada 2023-2025, indiferent care ar fi prețul de piață la momentul fiecărei tranzacții”, a anunțat Bukele marți pe pagina sa de Twitter. Anunțul făcea referire la faptul că autoritățile din această țară caută o soluție rapidă pentru criza foarte gravă și iminentă.

În acest scop, ei speră să se orienteze către o linie specială de creditare de la Fondul Monetar Internațional și, în plus, un împrumut de la Banca Central-Americană pentru Integrare Economică, în scopul răscumpărării obligațiunilor. Ca să înțelegi și mai bine gravitatea situației din El Salvador, merită să ai în vedere că în că din luna mai, Moody`s a plasat ratingul acestei țări în raport cu datoria sa publică la nivel de ”junk” (gunoi).

Conform datelor Bloomberg pe subiect, din septembrie 2021, El Salvador a cumpărat aproximativ 2300 de Bitcoin. De atunci, însă, prețul principalei monede digitale de pe mapamond a scăzut cu peste 50%, trăgând în pământ întreaga piața crypto.