UE: Dacă Rusia vrea să taie gazul, „nu va aștepta iarna”
Dacă Rusia vrea să „taie gazul” către Uniunea Europeană, ea „nu va aștepta până la toamnă sau iarnă”, a declarat joi șeful diplomației europene Josep Borrell, judecând totuși puțin probabilă o întrerupere „brutală”. „aprovizionare.
Șeful diplomației europene, avertisment
„Dacă Rusia vrea să ne taie gazul, nu va aștepta până la toamnă sau iarnă pentru a face acest lucru, nu ne va permite să ne umplem stocurile în timpul verii”, a declarat Borrell, întrebat de postul public de televiziune spaniol TVE.
„O va face cât mai repede posibil pentru a evita ca în timpul iernii să se întâmple acest lucru, avem rezerve care ne permit să rezistăm”, a adăugat el, apreciind că decizia Moscovei va depinde „de mulți factori”, printre care „evoluția războiului din Ucraina”.
Pentru Josep Borrell, este totuși puțin probabilă o „ruptură brutală” a aprovizionării „mâine”, chiar dacă Moscova anunță deja că livrările de gaz vor fi „mai mici decât se aștepta”. .
Rusia vrea să își vândă gazul și caută „clienți alternativi” la cei din UE, pentru că știe că, în cele din urmă, ne vom lipsi complet de gazul rusesc, a subliniat șeful diplomației europene.
De asemenea, Moscova se grăbește să construiască alte gazoducte, „conectate la alți clienți”. Dar punerea în funcțiune a acestor gazoducte „va dura”, a reamintit el.
Rusia și-a redus livrările către Europa
Rusia și-a redus drastic livrările de gaze către Europa în ultimele săptămâni – în special prin gazoductul Nord Stream, care miercuri funcționa doar la 20% din capacitatea sa – invocând lucrări de întreținere necesare.
Dar europenii resping motivul tehnic și acuză Moscova că folosește gazul ca armă economică și politică, în contextul unui blocaj economic declanșat de invazia rusă în Ucraina.
În încercarea de a preveni riscul de penurie în această iarnă, cei 27 de membri ai UE au convenit marți asupra unui plan care prevede ca fiecare țară să facă „tot posibilul” pentru a-și reduce, până în martie 2023, consumul de gaz. cu cel puțin 15% față de media ultimilor cinci ani în aceeași perioadă.
Până anul trecut, Rusia a reprezentat aproximativ 40% din importurile de gaze ale UE.