Bula imobiliară din România pleacă de la chiriile din București: ce s-a schimbat în 2022, cine domină piața
Ora exactă în materie de imobiliare se dă în București. Chiar dacă vezi prețuri mai mici în Capitală față de Cluj, numărul tranzacțiilor este semnificativ mai mare și foarte mulți români caută să se mute sau să-și facă o afacere în București.
Tranzacțiile din imobiliare, indiferent dacă vorbim de închiriere sau achiziție, ilustrează foarte bine finalul pandemiei în mentalul colectiv. Nu de alta, dar cererea de spații noi de birouri s-a dublat în prima jumătate din acest an. Partea un pic ciudată și ruperea față de ani trecuți este dată de faptul că giganții din IT nu mai domină această piață din Capitală. Nu de alta, dar sunt rare cazurile în care mai mult de jumătate dintre angajați sunt la birou, având în vedere că IT-iștii au fost primii care au migrat către telemuncă și, cel mai probabil, dacă vor mai reveni vreodată, sunt ultimii care o vor face.
Cine se bate pe chiriile din București
În timp ce în anii trecuți erau doar IT-iști în majoritatea birourilor închiriate din Capitală, în 2022, lucrurile s-au schimbat destul de mult. “Cererea nouă din primul semestru este o împărțire oarecum egală a mai multor sectoare. În trecut, IT-ul era dominant, acum avem doar 19%. Au mai avut cerere companii din zona industrială și sunt multe din zona serviciilor profesionale”, a declarat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International România.
Ca o surpriză interesantă, acum vorbim de mai multe companii care caută spații mari de închiriat, peste 10.000 de metri, un trend care se va reflecta atât în noi tranzacții, cât și într-o creștere a prețurilor. Ca referință, dacă ești curios, piața de închirieri la această oră este dominată în proporție de 30% de giganți din domeniul serviciilor profesionale, urmate de companii industriale (21%) și, abia pe poziția a treia, IT (19%).
“Marea majoritate a cererilor sunt din Bucuresti, iar cei mai mari clienți sunt în zona Capitalei. E un mix interesant, avem atât relocări, cu ceva variații de suprafață, dar și creșteri ale companiilor. Cel mai mare deal pe care îl avem în lucru este pentru o companie care își dublează suprafața pe care o caută. Vedem și un aport de noi veniți în piață”, a declarat Victor Cosconel, Director și Head of Industrial & Business Development, conform Economica.net.
În același timp, există totuși excepții și pe zona de IT. ”Avem un caz, din zona IT, care a plecat de la 600 de mp închiriați la 3.200 mp. Și mai avem exemple de genul acesta. Când vorbim de cerere nouă, ne referim la noi intrări pe piață, extindere a suprafeței deja existente și mutare dintr-un stoc inferior”, completează Laurențiu Lazăr, Managing Partner în cadrul Colliers Internațional România. Ca o notă de subsol, după București, Clujul și Timișoara sunt la mare căutare pentru companiile în căutare de spații pentru birouri.
În ceea ce privește adaptarea la un mix de telemuncă și lucru de la birou, statisticile sunt clare în cazul majorității companiilor. ”În prezent, este rar pentru companii să vadă mai mult 40 până la 50% dintre angajații lor la birou într-o zi normală. Se fac eforturi pentru a asigura mixul optim între munca la birou și la distanță. Timpii mari petrecuți pe navetă sunt un factor important ca să-i țină pe angajați departe de birouri. În opinia noastră, acest lucru i-ar putea face pe dezvoltatori să analizeze livrarea unor proiecte de birouri în zone rezidențiale”, mai spun specialiștii Colliers.