Comunista Ana Pauker, cea mai cunoscută româncă: „Stalin cu fustă”, supranumită cea mai nemiloasă femeie din lume de TIME, sfârșește nemilos, epurată chiar de către tovarășii ei

ACTUALITATE
Comunista Ana Pauker, cea mai cunoscută româncă: „Stalin cu fustă”, supranumită cea mai nemiloasă femeie din lume de TIME, sfârșește nemilos, epurată chiar de către tovarășii ei
27 iul. 2022 | 14:39

Cu toate că tot regimul comunist ar putea fi catalogat, în totalitate, ca fiind unul de tristă amintire, au existat, totuși, anumite personaje care au dus unele idei extremiste un pic cam prea departe – mult mai departe decât au făcut-o alții. Unul dintre aceste personaje este Ana Pauker, cunoscută, în acele vremuri, sub titulatura de „Stalin cu fustă”.

Se spune că Ana Pauker era atât de dură încât, la un moment dat, a apărut chiar și pe coperta revistei TIME, fiind numită „cea mai nemiloasă femeie din lume”, devansând lejer toate femeile din regimul nazist, ceea ce nu e deloc lucru puțin. Faptele sale de cruzime, lipsa de empatie și deciziile drastice aveau să-i aducă acest infam titlu.

ana-pauker-comunism

Ana Pauker – Grafică Adevarul

Ana Pauker, „Stalin cu fustă” sau „tovarășa de fier”: prima femeie ministru de externe din lume

Ana Pauker a fost prima femeie ministru de externe din lume, ceea ce, în mod evident, a pus-o „pe hartă”, acest lucru atrăgând atenția uneia dintre cele mai cunoscute reviste din lume. În 1948, TIME Magazine o numea „cea mai nemiloasă femeie din lume”, după cum povesteam anterior, în cadrul acestui articol.

Născută Hanna Rabinsohn, Pauker a fost nepoata unui rabin din Codănești, județul Vaslui. Femeia a cochetat cu socialismul încă de la începuturile lui, intrând în partidul comunist în anul 1921. Ulterior, ea a fost racolată la Moscova, de un agent comunist al perioadei.

La Moscova, a reușit performanța de a fi consiliera „tovarășului” Iosif Stalin, în ceea ce privește „problemele românești”, totul ca ulterior să devină președinta Comitetului Național Român de la Moscova, obținând grad de colonel.

Cu alte cuvinte, „tovarășa de fier” pare că a știut cum să „dea din coate” eficient, astfel încât să ajungă în funcții cheie. Totuși, ceea ce nu știa era că declinul avea să vină curând.

ana-pauker-comunism

Ana Pauker, în mijlocul mulțimii

Tovarășii au „mazilit-o” – dar nu de capul lor, ci cu acordul „celui de sus”. Pauker, trădată de prima ei dragoste, Moscova

În 1944, se întoarce în România și pune „osul la treabă” spre sovietizarea țării, lucru care îi și reușește. La scurt timp, adică în 1945, Gheorghiu Dej îi „ia fața” la conducerea Partidului Comunist, însă.

Probabil pentru că reprezenta încă un pericol pentru regimul condus de Dej, în 1953, Ana Pauker este „mazilită” chiar de tovarășii ei, fiind arestată la domiciliu sub acuzația de „cosmopolitism”.

Poate cel mai interesant aspect al acest povești este că „decăderea” ei s-a întâmplat cu acordul mai mult sau mai puțin tacit al Moscovei, în ciuda faptului că „tovarășa de fier” a învățat cele mai multe strategii politice de aici, din URSS, în plus, nu scăpa niciun prilej să-și arate dragostea și devotamentul pentru „mama Rusie”. Mai toate discursurile sale, din perioada de glorie, începeau cu „Stalin mi-a spus următoarele”. În mod evident, o strategie care avea s-o coste, în pofida intențiilor sale de a atrage atenția auditoriului încă de la început.

Imediat după aceea, Ana Pauker începe să-și câștige banii din traducerile pe care le face pentru Editura Politică, dar moare, în 1963, de cancer de sân, decăzută într-o umbră socială totală.

În mod evident, tot ceea ce a încercat Ana Pauker să construiască s-a întors, inevitabil, împotriva ei, probabil ca un soi de pedeapsă „divină” pentru toate faptele atroce pe care se spune că le-ar fi comis, de-a lungul timpului.

Totuși, trebuie remarcat că regimul condus de Nicolae Ceaușescu încearcă și reușește (mai mult cu forța) să-i reabiliteze post-mortem imaginea, din nevoia de a mai pune pe tapet încă un „erou comunist”.

Astăzi, puțini sunt cei care își mai amintesc de Ana Pauker. Cu toate astea, dacă ai trecut vreodată prin gara din Sinaia, cel mai probabil ai observat că, undeva în stânga, cum stai cu fața spre șinele de tren, găsești un autovehicul blindat marca Skoda VOS, fabricat în 1948. Acesta a aparţinut Anei Pauker.

Modelul a fost conceput exclusiv pentru transportul comuniștilor cu „ștaif”, însă cel care aparținea Anei Pauker era adaptat pentru a circula pe şine și blindat cu placi de plumb.

Se crede că parbrizul ar fi fost spart în 1949, la Roşiorii de Vede, în timpul unui atentat împotriva sa.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele