Ucraina are un nou procuror general. Zelenski dezvăluie cine este Andrii Kostin: „Știe cum să lucreze sistematic”
Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, l-a desemnat pe Andrii Kostin, deputat în Rada Supremă (Parlamentul unicameral), în funcţia de procuror general al Ucrainei. Decizia vine după ce Irina Venediktova a fost concediată de președintele ucrainean, la începutul acestei luni, pentru incapacitatea de a fi eliminat spioni ruşi şi colaboratori ai Moscovei din instituţiile statului după invazia Rusiei.
Ucraina are un nou procuror general
Update 28 iulie, ora 07.54. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că noul procuror general al Ucrainei, Andrii Kostin, este o „persoană cinstită, profesionistă”, care „ştie cum să lucreze sistematic”.
„Societatea consideră că asigurarea tuturor celor necesare pentru ca Rusia să fie făcută responsabilă pentru război este una dintre cele mai importante sarcini ale sale. Asta înseamnă cooperare cu membrii Curții Penale Internaţionale, cu statele partenere care ajută la identificarea unor vinovaţi anume printre militarii ruşi. Asta înseamnă înregistrarea faptelor crimelor comise de ocupanţi, asigurând o bază de dovezi pentru anchetarea fiecărui criminal de război. Instituţia Procurorului General este una dintre mecanismele cheie care lucrează cu scopul de a-i trage la răspundere pe toţi criminalii şi torţionarii ruşi pentru crimele împotriva ucrainenilor”, a subliniat liderul de la Kiev.
Update 27 iulie, ora 14.40. Parlamentul de la Kiev a aprobat desemnarea lui Andrii Kostin în funcţia de procuror general al Ucrainei, a anunţat Parchetul ucrainean. Numirea lui Kostin, deputat în Rada Supremă, a fost votată de 299 de aleşi.
Știrea inițială: Volodimir Zelenski a depus o moțiune în Parlamentul de la Kiev pentru ca forul legislativ să voteze candidatura și numirea lui Andrii Kostin în locul Irinei Venediktova, care a fost revocată din funcţia de procuror general al Ucrainei la începutul lunii iulie.
Reprezentantul preşedintelui țării la Curtea Constituţională, Fiodor Venislavski, a fost mandatat să prezinte proiectul privind nominalizarea candidaturii noului procuror general în şedinţa plenară a Radei Supreme. Deocamdată, nu se ştie când se va reuni parlamentul în sesiune plenară ca să voteze candidatura lui Kostin.
Postul a rămas vacant după concedierea Irinei Venediktova
Anterior, Parlamentul Ucrainei a aprobat solicitarea lui Volodimir Zelenski privind demiterea Irinei Venediktova din funcţia de procuror general şi a lui Ivan Bakanov din cea de şef al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), la două zile după ce preşedintele îi suspendase din funcţie pe cei doi oficiali pentru incapacitatea de a fi eliminat spioni ruşi şi colaboratori ai Kremlinului din instituţiile statului ucrainean după invazia rusă a Ucrainei.
După decizia parlamentarilor, David Arahamia, liderul partidului de guvernământ şi un apropiat al lui Zelenski, a subliniat că Venediktova „rămâne în echipă”, lăsând să se înţeleagă că urmează să primească un post diplomatic.
SUA vor un om credibil pentru combaterea corupţiei
Statele Unite ale Americii au cerut Ucrainei să aleagă un procuror general credibil pentru lupta împotriva corupţiei, chiar dacă ţara se află în război.
„Ne alăturăm poporului ucrainean pentru a sublinia importanţa unei numiri transparente a unui nou procuror general, cu înaltă calificare şi cu adevărat independent. Independenţa şi imparţialitatea procurorului general sunt cruciale”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
Lupta împotriva corupţiei în Ucraina, o preocupare de lungă durată pentru SUA, este și mai importantă deoarece ţara aflată în război doreşte să adere la Uniunea Europeană, a remarcat oficialul american.
Cine este Andrii Kostin
Kostin este un avocat care, în 2010, a fost ales în Consiliul Local Odesa din Partidul Frontul Schimbărilor. În 2019, a devenit parlamentar al Radei Supreme. În 2021, Andrii a căutat să devină procurorul-șef anticorupție al Ucrainei, dar candidatura sa a fost respinsă de către experții occidentali pentru încălcarea principiului neutralității politice.