26 iul. 2022 | 15:55

Top 5 motive pentru care ar trebui să renunți să mai descarci jocuri piratate

ACTUALITATE
Top 5 motive pentru care ar trebui să renunți să mai descarci jocuri piratate

Specialiștii au întocmit un top al motivelor pentru care ar trebui să renunți să mai descarci jocuri piratate.

În mod absolut evident, pasionații de jocuri pe calculator ar putea vedea oportună ocazia de a descărca anumite titluri de pe site-urile de piraterie. Cu toate astea, riscul s-ar putea să te coste mult, așadar poate că n-ar fi rău ca, data viitoare să alegi să plătești, ca să te scutești de necazuri.

„Totul este distractiv şi amuzant până când eşti hackuit – iar acesta este doar unul dintre riscurile la care vă supuneţi dacă descărcaţi jocuri piratate. Se estimează că veniturile de pe piaţa globală a jocurilor video vor creşte cu aproape 11% în acest an, până la circa 209 miliarde de dolari. La fel ca în cazul filmelor, emisiunilor TV, cărţilor şi altor conţinuturi digitale, există o piaţă în creştere a titlurilor de jocuri video care au fost „crack-uite”, astfel că oricine le poate folosi gratuit. Pirateria este răspândită pe toate platformele, de la jocuri pe computer şi dispozitive mobile până la console de jocuri (…)

Pirateria şi pieţele gri par să fie întotdeauna cu un pas înaintea canalelor digitale legitime de distribuţie (…) Există puţine date despre dimensiunea pieţei jocurilor piratate, însă ştim cât de mare este piaţa legitimă. Se preconizează că jocurile pentru smartphone vor domina în următorii ani. De pildă, pe piaţa totală de gaming, care a generat aproximativ 180 de miliarde de dolari în 2021, segmentul de mobile şi-a revendicat peste jumătate (52%) din totalul global, aşa că ar fi sigur să presupunem că ratele de piraterie vor tinde să fie relativ ridicate şi aici”, sunt de părere experţii în securitate cibernetică, conform Economica.net.

Motivele pentru care ar trebui să eviți să descarci jocuri piratate

Specialiștii au întocmit un top al motivelor pentru care piratarea jocurilor nu te ajută.

Desigur, tentația de a nu plăti pentru un anumite jocuri poate să fie mare. Chiar și așa, riscurile la care te supui te pot costa, pe termen lung, mult mai mult.

Spre exemplu, ai putea să te infectezi cu un malware sau chiar cu un adware.

În plus, jocul s-ar putea să nu funcționeze la parametri optimi, iar tu să primești chiar și o interdicție pe platformele oficiale, ceea ce ar lucra împotriva ta.

Un alt amănunt este legat de faptul că, în acest fel, ți se pot fura date de pe computer sau telefon, de la parole, conturi bancare, la adrese de e-mail sau alte informații cu caracter personal.

Nu în ultimul rând, ai putea intra, în acest fel, în atenția autorităților.

„Un exemplu de succes este Napster, un program de partajare a fişierelor care a apărut cu ani înainte de iTunes şi Spotify. Sau Megaupload, ce a fost una dintre cele mai mari surse de piraterie digitală atunci când a fost lansat în 2005, cu doi ani înaintea Netflix (…) Pe scurt, jocurile piratate sunt cele care au fost „crack-uite” prin ocolirea managementului drepturilor digitale (DRM), tehnologie ce a fost concepută pentru a proteja conţinutul prin drepturile de autor. Prin această modalitate, li se permite utilizatorilor să acceseze şi să joace titlurile fără să plătească dezvoltatorii sau distribuitorii jocurilor respective. Adesea, titlurile cele mai cerute sunt crackuite de îndată ce devin disponibile pentru cumpărare, deşi există chiar exemple de piraţi care obţin şi distribuie copii gratuite ale jocurilor chiar înainte de datele lor oficiale de lansare”, se arată în analiza Eset, conform sursei citate anterior.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele