Un oraș de mult pierdut ar putea să fi fost redescoperit: unde se află orașul pierdut Natounia
Ar putea orașul pierdut Natounia să se afle în munții Kurdistanului irakian? Arheologii au cercetat recent o fortăreață străveche din Kurdistanul irakian modern și cred că s-ar putea să fi dat peste orașul pierdut Natounia, un important oraș regal fortificat care anterior era cunoscut doar datorită câtorva monede.
După cum se arată în Antiquity, săpăturile și cartografiile aeriene cu ajutorul dronelor au scos la iveală cetatea de munte Rabana-Merquly, unul dintre principalele centre regionale ale Imperiului Parth, acum aproximativ 2.000 de ani.
Printre dealurile Muntelui Piramagrun din Munții Zagros, echipa a dezvăluit că situl este format nu numai dintr-un zid de fortificație lung de 4 kilometri (2,4 mile) ci și din două așezări mai mici, cu un complex religios. Templele, cred ei, ar fi fost dedicate zeiței iraniene Anahita.
„Efortul considerabil care trebuie să fi fost făcut pentru planificarea, construirea și întreținerea unei cetăți de această dimensiune indică activități guvernamentale”, spune Dr. Michael Brown, cercetător la Institutul de Preistorie, Protoistorie și Arheologie din Orientul Apropiat al Universității Heidelberg din Germania.
Natounia este un oraș de mult pierdut
Având în vedere măreția și complexitatea aparentă a așezării, cercetătorii bănuiesc acum că acest sit magnific ar putea fi orașul pierdut Natounia (alias Natounissarokerta), care a fost dedicat lui Natounissar, fondatorul dinastiei regale din Adiabene, un regat antic din nordul Mesopotamiei.
Anterior, singura dovadă a acestui oraș a fost găsită pe câteva monede care datează din secolul I î.Hr., descoperite în Nusaybin de astăzi, în sud-estul Turciei. Cercetătorii subliniază că afirmațiile lor sunt doar speculații, deocamdată, dar cred că există câteva indicii că Rabana-Merquly ar putea fi orașul Natounia, de mult pierdut.
În primul rând, există datarea orașului. Inscripțiile de pe monede sugerează că acestea ar fi fost bătute în prima jumătate a secolului I î.Hr., aproximativ aceeași perioadă în care sunt datate rămășițele acestei așezări.
Autorii studiului mai susțin că numele locului Natounissarokerta, pe lângă faptul că este compus din numele regal Natounissar, conține cuvântul pentru fortificație.
În plus, două reliefuri din stâncă de la intrările cu poartă în Rabana-Merquly înfățișează un conducător în mărime naturală. Nu există nicio inscripție care să-l identifice pe bărbat, dar arheologii spun că au o asemănare puternică cu alte reliefuri ale conducătorilor din epoca parților, sugerând că l-ar putea înfățișa pe Natounissar sau pe unul dintre descendenții săi direcți.