21 iul. 2022 | 19:54

Pericol de dezastru ecologic pe Dunăre, după ce trei barje au luat foc. Precizări făcute de Ministerul Mediului

ULTIMA ORĂ
Pericol de dezastru ecologic pe Dunăre, după ce trei barje au luat foc. Precizări făcute de Ministerul Mediului

Trei barje cu destinația Serbia, încărcate până la refuz cu cărbune, sunt în pericol. Dunărea este prea joasă, aşa că vasele au rămas blocate la Zimnicea, iar din cauza căldurii extreme, roca s-a aprins. Cărbunele trebuia descărcat în România, dar pentru ca în port nu existau utilaje necesare, ambarcațiunile au fost trimise în Bulgaria. Inițial, autoritățile vecine au refuzat să descarce marfă.

Trei barje cu marfă ard mocnit pe Dunăre

Update 21 iulie, ora 19.48. Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, a dezvăluit care este nivelul de poluare în Dunăre, după incidentul ecologic cu cele trei barje din zona portului Giurgiu.

„În primul rând, aș vrea să spun că vorbim despre un incident ecologic. Nu cred că putem vorbi de dezastru ecologic în acest moment. Măsurătorile de pe țărmul românesc arată că niciun indicator nu are valoarea limită depășită. În plus față de stațiile fixe, autoritățile din România au trimis un autolaborator mobil pentru a măsura mai aproape de această sursă de poluare emisiile, iar datele ne confirmă că lucrurile sunt în regulă. Este într-adevăr un efect al schimbărilor climatice.

Nivelul apelor Dunării este mult mai scăzut decât în mediile multi-anuale și asta a făcut practic imposibilă mutarea acestor barje. Am avut personal o discuție informală cu ministrul mediului din Bulgaria, cu care nu cunosc personal și cu care ne vedem de cele mai multe ori ca țări vecine, la întâlniri comune pe teme de mediu.

I-am cerut să ne comunice pe cale oficială care este situația aerului, calității aerului din zona bulgară, pentru că avem un protocol semnat între autoritățile române și cele bulgare, ca în cazul în care există înregistrări la stațiile de monitorizare a calității aerului din republica bulgară sau din România, aceste autorități de mediu să se informeze reciproc pentru a lua măsurile. Din păcate, nu am primit aceste informații, știm care e situația în România.

În România lucrurile sunt ok, sunt în regulă. Din Bulgaria nu a primit informații concrete pe cale oficială referitoare la monitorizări ale calității alelor care să poată fi luate în considerare. Asta nu înseamnă că nu există, bineînțeles și monitorizăm situația, însă este o problemă tehnică, este o problemă unui transport internațional de cărbune în care aceste baze se află în ape internaționale.

Autoritățile române, Prefectura, Inspectoratul Local de Situații de Urgență, Garda de Mediu, APM au fost în zona pentru a informa mai departe către Ministerul Mediului. Soluția tehnică pe care toată lumea o agreează este ca aceste barje să fie descărcate până la nivelul în care acest incendiu poate fi stins și după aceea transportate în amonte pe Dunăre până la destinația finală (…)”, a declarat Ionuț Sorin Banciu la Antena 3.

Știrea inițială: Incident grav pe Dunăre, la graniţa cu Bulgaria. Trei barje încărcate cu cărbune ard mocnit în zona internaţională, după ce bulgarii au refuzat să le descarce. Ambarcațiunile sunt blocate, de peste două săptămâni, în zona localităţii Zimnicea. Acum, autorităţile vecine se plâng de poluarea din zonă.

De vină pentru acest incident ar fi vameșii bulgari, care au spus că nu pot primi marfa, având în vedere că provine dintr-o ţară care nu este în Uniunea Europeană. Pompierii au încercat să stingă incendiul, dar au abandonat operațiunea deoarece există riscul ca cele trei barje să fie inundate şi apa Dunării să fie poluată.

Val de plângeri din cauza poluării aerului

Potrivit presei locale, ministerul Mediului din Bulgaria a primit peste 100 de plângeri de la locuitorii din Ruse, nemulțumiți că nu mai pot respira pe stradă din cauza fumului gros.

Barjele cu 1.200 de tone de cărbune fiecare sunt blocate de peste două săptămâni pe Dunăre, în zona localităţii Zimnicea, din cauza scăderii nivelului fluviului. Din cauza temperaturilor foarte mari, marfa s-a autoaprins şi arde mocnit. O intervenţie de stingere prin inundare ar duce la poluarea gravă a apei. Astfel, România face demersuri pentru ca autoritățile bulgare să ducă în zonă o macara plutitoare, iar încărcătura din fiecare barjă să fie redusă, pentru ca acestea să poată înainta.

„În 3 iulie, pompierii giurgiuveni au fost solicitaţi prin apel 112 pentru stingerea unui incendiu produs la încărcătura unei barje ce transporta cărbuni, apel efectuat de către personalul de pe împingător. Ulterior intervenţiei, barja, alături de alte două ambarcaţiuni similare ce fac parte din acelaşi convoi, şi-a continuat deplasarea către destinaţia finală, Belgrad, însă, din cauza cotelor fluviale scăzute, a rămas să staţioneze până la identificarea unei soluţii de deplasare.

Având în vederea natura încărcăturii, pe fondul temperaturilor ridicate, cărbunele s-a autoaprins, arderea având loc în fază mocnită, fără flacără”, a explicat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu.

Tone de cărbune sunt blocate

Navele sub pavilion sârbesc transportau cărbune de la Constanţa la Belgrad, dar au rămas blocate încă de la începutul lunii iulie, la kilometrul 496 al Dunării, în apele internaţionale, în dreptul localităţii Zimnicea, au precizat reprezentanţii ISU Giurgiu. Fiecare barjă are marfă de 1.200 de tone şi, din cauza scăderii semnificative a nivelului apelor fluviului, ambarcațiunile nu mai pot înainta.