21 iul. 2022 | 14:14

Românii, mai dornici să-și schimbe locul de muncă decât ai crede: cât de ușor pierzi angajații în România

ACTUALITATE
Românii, mai dornici să-și schimbe locul de muncă decât ai crede: cât de ușor pierzi angajații în România

Românii nu au fost niciodată mai disperați decât acum să-și schimbe locul de muncă. Stabilitatea jobului pe termen lung sau menținerea unui angajator pe parcursul unui deceniu nu mai este de mult timp o prioritate pentru salariații din țara noastră.

Perioada pandemiei a provocat schimbări majore în piața muncii din România. Pe de o parte, foarte mulți și-au pierdut locul de muncă din cauza restricțiilor impuse de autorități firmelor din HoReCa. Pe de altă parte, mulți au demisionat în speranța identificării unui job care să le permită să lucreze de la distanță. Un lucru este sigur, românii au schimbat locurile de muncă ”precum șosetele” în ultimii ani, iar acest trend are mari șanse să se mențină și în anii care urmează.

Câți românii și-au schimbat locul de muncă în pandemie, de ce

eJobs România a publicat o analiză legată de practicile salariaților români din ultimii doi ani, iar 5 din 10 au ales să-și schimbe locul de muncă în această perioadă, cel puțin o dată. Mulți dintre ei, au făcut-o de mai multe ori. Lista motivelor a inclus un salariu mai bun în altă parte, disponibilizările și volumul prea mare de muncă. Din cei 50% dintre angajați, 30% au ales alt job în 2020 și 2021, iar 20% au optat pentru această manifestare de curaj în 2022.

În același timp, conform aceleiași analize, nu mai puțin de 40% dintre respondenți spun că nu și-au schimbat locul de muncă dinainte de 2019. Pentru mulți dintre aceștia, decizia a fost ghidată exact de nevoia crescută de stabilitate în contextul tulbure creat de pandemie, dar și de implicațiile economice care ar putea urma după o astfel de decizie.

Salariul a fost factorul motivant al deciziei pentru 40% dintre români, în timp ce 14% au insistat pe nivelul de încărcare cu atribuții care era peste puterile lor. Deloc neglijabili sunt cei 12% care au vrut să încerce alt domeniu de activitate pentru că le mai plăcea ceea ce făceau. Schimbarea jobului a fost ghidată de disponibilizări în 27% dintre cei chestionați. Aproximativ 3% au afirmat că au schimbat ”tabăra” din cauza refuzului primit de la angajator de a lucra de acasă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele