Tot mai multe țări se ridică împotriva Comisiei Europene. Raționalizarea gazului, contestată în sânul UE
Uniunea Europeană ia în considerare o reducere voluntară cu 15% a utilizării gazelor naturale de către statele sale membre începând de luna viitoare, din cauza îngrijorărilor că Rusia ar putea opri livrările de combustibil, a relatat marți Bloomberg, citând diplomați europeni.
Livrările de gaz spre Europa ar putea fi oprite
Update 21 iulie, ora 20.58. Grecia se alătură Spaniei și Portugaliei pentru a respinge planul propus de Bruxelles de a reduce cererea europeană de gaze cu 15%, în contextul scăderii livrărilor rusești.
„Guvernul nu este de acord, în principiu, cu propunerea Comisiei [Europene] de a-și reduce consumul de gaze naturale cu 15%”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena, Yannis Economou.
Update 20 iulie, ora 20.58. Spania a respins, miercuri seară, propunerea Comisiei Europene privind un plan de reducere a consumului de gaz natural şi denunţă pasivitatea UE în criza energetică. Astfel, guvernul de la Madrid „nu susţine” planurile CE cu privire la reducerea consumului de gaz natural, a transmis vicepremierul spaniol Teresa Ribera, care este şi ministru al Tranziţiei Ecologice.
„Considerăm că această propunere a fost formulată fără indicaţii prealabile, fără o dezbatere de orientare generală în Consiliul European, mai ales în contextul în care consecinţele economice şi impactul la nivel de redistribuire a resurselor sunt foarte importante. Nu se poate cere un sacrificiu pentru care nu a fost solicitată opinie prealabilă”, a afirmat oficialul spaniol.
„Spania şi-a făcut temele în domeniul energetic, acţionând în mod constant şi plătind mult mai mult decât partenerii noştri europeni. Putem fi mândri de ceea ce am realizat şi pentru vocaţia de a contribui la reacţia europeană.
Este necesară o dezbatere serioasă şi onestă. În schimb, acest plan impune soluţii care nu sunt adecvate şi eficiente. La nivelul Uniunii Europene, am observat o lipsă profundă de acţiuni. Spre deosebire de alte ţări, Spania nu a trăit din mijloace externe la nivel energetic şi, indiferent ce se va întâmpla, spaniolii nu vor suferi restricţii privind alimentarea cu gaze”, a explicatTeresa Ribera.
Știrea inițială: Se așteaptă ca miercuri Bruxelles-ul să publice planurile privind modul în care cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pot reduce consumul de gaze. Numărul exact pentru obiectivul de reducere nu a fost specificat într-un proiect de document al planului.
De asemenea, măsura ar urma să includă un declanșator obligatoriu dacă situația se înrăutățește și dacă reducerile voluntare sunt insuficiente.
Țările UE ar trebui să aprobe propunerea.
O întrerupere totală a aprovizionării cu gaz rusesc ar reduce PIB-ul celor mai vulnerabile țări UE cu până la 6% și le-ar arunca în recesiune, a avertizat Fondul Monetar Internațional.
Pe fondul speculațiilor potrivit cărora președintele rus, Vladimir Putin, va menține închisă conducta Nord Stream 1 atunci când se va încheia întreținerea anuală de rutină la sfârșitul acestei săptămâni, FMI a declarat că Europa nu are un plan cuprinzător pentru a face față penuriei, creșterii suplimentare a prețurilor la energie și impactului asupra creșterii economice.
Fondul cu sediul la Washington a identificat Ungaria, Slovacia și Cehia ca fiind cele trei țări din UE care ar putea avea cel mai mult de suferit, dar a precizat că Italia, Germania și Austria vor suferi, de asemenea, efecte semnificative.
„Perspectiva unei închideri totale fără precedent alimentează îngrijorarea cu privire la penuria de gaze, la prețuri și mai mari și la impactul economic.
Deși factorii de decizie politică se mișcă rapid, le lipsește un plan pentru a gestiona și minimiza impactul”, au declarat oficialii FMI într-o postare pe blog.
„Lucrările noastre arată că în unele dintre cele mai afectate țări din Europa Centrală și de Est există riscul unor penurii de până la 40% din consumul de gaze și al unei contracții a produsului intern brut de până la 6%.
„Cu toate acestea, impactul ar putea fi atenuat prin asigurarea unor surse alternative de aprovizionare și de energie, prin atenuarea blocajelor din infrastructură, prin încurajarea economiilor de energie, protejând în același timp gospodăriile vulnerabile, și prin extinderea acordurilor de solidaritate pentru a împărți gazele între țări.”
Ce spune FMI
FMI a declarat că infrastructura energetică a Europei și aprovizionarea globală au făcut față până acum unei scăderi de 60% a livrărilor de gaze rusești începând cu luna iunie a anului trecut, dar a subliniat costurile potențiale în cazul în care Kremlinul ar răspunde la sancțiunile occidentale prin „înarmarea” aprovizionării cu energie.
Invazia Rusiei în Ucraina a determinat deja fondul să-și reducă prognoza de creștere a economiei mondiale la 3,6% în acest an și va anunța o nouă retrogradare în cursul acestei luni.