13 iul. 2022 | 12:55

Imagini inedite, surprinse de telescopul spațial James Webb: de ce sunt unice, ce înseamnă pentru NASA și domeniul științei

ACTUALITATE
Imagini inedite, surprinse de telescopul spațial James Webb: de ce sunt unice, ce înseamnă pentru NASA și domeniul științei

NASA a dezvăluit primul lot de imagini color pe care telescopul spațial James Webb le-a trimis înapoi pe Pământ, iar rezultatul este uimitor.

NASA, Agenția Spațială Europeană, Agenția Spațială Canadiană și Institutul de Știință al Telescopului Spațial au determinat țintele inițiale pentru a scoate în evidență capacitățile JWST. Acestea includ Nebuloasa Carina, Southern Ring, SMACS 0723, WASP-96b și Stephan’s Quintet.

Prima imagine dezvăluită a fost a nebuloasei Inelului Sud, care se află la aproximativ 2.500 de ani lumină distanță și a fost surprinsă de aparatul JWST Near-Infrared Camera (NIRCam) și Mid-Infrared Instrument (MIRI). NASA a declarat că telescopul a reușit să observe gazul și praful dintr-o stea pe moarte în „detalii fără precedent”.

Agenția notează că JWST va ajuta cercetătorii să dezvolte o mai bună înțelegere a unor astfel de nebuloase planetare, care nu sunt planete, ci „nori de gaz și praf expulzați de stelele pe moarte”.

NASA a prezentat fotografiile spectaculoase

La peste 150 de milioane de pixeli, imaginea este cea mai mare pe care JWST a surprins-o până în prezent. Fotografia a fost asamblată din aproximativ 1.000 de fișiere de imagine și acoperă o zonă a cerului egală cu aproximativ o cincime din diametrul Lunii, văzută de pe Pământ.

Imaginea finală JWST înfățișează „Stancile cosmice” din Nebuloasa Carina, care se află la aproximativ 7.600 de ani lumină distanță și conține stele care sunt de câteva ori mai mari decât Soarele. JWST a reușit să pătrundă printr-un văl de praf și gaz pentru a observa niște „pui de stele” care nu erau vizibile până acum. Telescopul ne oferă o imagine unică asupra stelelor aflate în stadiile incipiente ale formării lor.

Alături de aceste imagini, NASA a dezvăluit date spectroscopice pe care JWST le-a capturat în cazul WASP-96b, pentru a arăta compoziția atmosferică a exoplanetei gazoase, care se află la aproximativ 1.150 de ani lumină distanță.

NASA spune că este cel mai detaliat spectru de exoplanete capturat până în prezent și că Webb a detectat „semnătura neechivocă a apei”, precum și indicii de ceață și nori, despre care anterior nu se credea că există pe WASP-96b.

telescop-james-webb-imagini-color

Credit foto: NASA

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele