07 iul. 2022 | 15:45

Decizia Parlamentului European cu privire la dreptul la avort. Ce trebuie să facă statele UE

ULTIMA ORĂ
Decizia Parlamentului European cu privire la dreptul la avort. Ce trebuie să facă statele UE

Cu sprijinul masiv al socialiștilor și democraților, Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluție prin care solicită statelor membre ale UE să includă dreptul la avort legal și sigur în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Dreptul la avort, discutat în cadrul Parlamentului European

Acesta este răspunsul S&D la atacurile din ce în ce mai mari asupra femeilor la nivel global, decizia Curții Supreme a SUA din 24 iunie de a anula dreptul constituțional la avort fiind cel mai recent și mai șocant exemplu. Dreptul la avort legal și în condiții de siguranță trebuie să fie recunoscut în mod oficial ca un drept fundamental în întreaga Uniune Europeană.

Rezoluția adoptată astăzi este, de asemenea, un gest puternic de solidaritate cu femeile și fetele americane. Aceasta condamnă hotărârea Curții Supreme și solicită Congresului SUA să adopte un proiect de lege care să protejeze avortul la nivel federal.

Europarlamentarul Heléne Fritzon, vicepreședintele S&D responsabil pentru drepturile femeilor, a declarat:

„Decizia Curții Supreme a SUA de a anula dreptul la avort este o evoluție devastatoare și un atac la adresa drepturilor fundamentale ale femeilor de pretutindeni.

Aceasta ne învață o lecție: drepturile femeilor și ale fetelor nu pot fi niciodată considerate ca fiind de la sine înțelese și trebuie să luptăm întotdeauna pentru a le apăra.

„UE trebuie să dea un  exemplu”

„UE trebuie să dea un exemplu și să își protejeze femeile. Prin urmare, solicităm Consiliului să includă de urgență dreptul la avort în condiții de siguranță și legalitate în Carta drepturilor fundamentale a UE.

Fiecare femeie din Europa trebuie să aibă dreptul de a decide asupra propriului corp – nu este o chestiune de politică, opinii sau religie. Este, și trebuie să rămână întotdeauna, o alegere liberă a unei persoane.

„S&D a fost un campion al drepturilor femeilor în Europa timp de decenii, insistând asupra faptului că sănătatea și drepturile sexuale și reproductive (SDSR) sunt drepturi fundamentale ale omului. Nu ne vom opri până când toată lumea va avea dreptul la avort sigur și legal.”

Decizia din SUA a atras critici puternice

Maria Noichl, eurodeputat, coordonator S&D în comisia FEMM, a adăugat:

Ceea ce s-a întâmplat în SUA nu este un incident izolat sau ceva care s-a întâmplat accidental. De ani de zile, forțele conservatoare de dreapta din întreaga lume au manipulat drepturile femeilor și au finanțat mișcări împotriva genului, inclusiv în UE.

Nu trebuie să mai tolerăm acest lucru. Trebuie să interzicem această interferență străină malignă și deliberată în democrațiile noastre. Trebuie să protejăm femeile!

„Am fost martorii consecințelor sfâșietoare ale legilor restrictive sau criminalizatoare privind avortul în Europa.

În urmă cu două săptămâni, Andrea Prudente, o turistă americană, a primit interdicția de a face avort în Malta, în ciuda faptului că viața ei era în pericol.

Apărătoarea drepturilor omului Justyna Wydrzyńska a fost acuzată și riscă acum trei ani de închisoare în conformitate cu legea draconică antiavort din Polonia pentru că a furnizat pilule medicale pentru avort unei alte femei. Acestea și multe alte cazuri nu ar fi trebuit să se întâmple în UE.

„De aceea, solicităm ca avortul legal și sigur să devină un drept fundamental în UE!”