Bulgaria continuă să sfideze Kremlinul, după expulzarea a 70 de diplomați ruși. Decizie de ultimă oră
Bulgaria a decis să expulzeze cel mai mare număr de diplomați ruși din ultimii ani. Nu mai puțin de 70 de membri ai personalului diplomatic rus trebuie să părăsească statul bulgar, din cauza unor îngrijorări legate de spionaj. Guvernul de la Sofia a stabilit un plafon pentru dimensiunea reprezentanței Moscovei, în contextul în care tensiunile dintre cele două țări, cândva aliați apropiați, s-au amplificat, pe fondul războiului din Ucraina.
Bulgaria a expulzat cel mai mare număr de diplomați ruși de până acum
Update 6 iulie, ora 18.52. Bulgaria continuă să pune bețe în roate Rusiei. Guvernul de la Sofia a blocat un transfer bancar în valoare de aproape 900.000 de dolari către ambasada rusă, invocând sancțiunile impuse de UE regimului de la Moscova. Informația a fost confirmată de ministrul bulgar de Finanțe, Asen Vasilev. Măsura vine la câteva zile după ce 70 de diplomați ruși au fost expulzați.
„Există un transfer bancar către ambasada rusă care cade direct sub incidența sancțiunilor Comisiei Europene. Nu există conturi bancare înghețate”, a anunțat Vasilev în fața ziariștilor.
Oficialul bulgar a mai spus că ambasada rusă a încercat să obțină o derogare, întrucât fondurile erau necesare pentru plata salariilor angajaților. Potrivit ministrului de Finanțe, guvernul bulgar „poartă negocieri cu Bruxelles” despre transfer.
Update 4 iulie, ora 17.08. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova va răspunde prin măsuri similare la expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi din Bulgaria, declaraţi personae non gratae pentru presupuse activităţi de spionaj.
„Evident, vom acţiona cu reciprocitate faţă de colegii noştri bulgari. Persoanele pe care Bulgaria le-a expulzat ilegal, declarându-le personae non gratae, au asigurat în cea mai mare parte activitatea esenţială a misiunii noastre diplomatice din Sofia”, a subliniat şeful diplomaţiei ruse. La ora actuală, „după acest spectacol – absolut ilegal, în opinia noastră – ambasada nu mai poate funcţiona în mod normal”, a spus omul lui Putin.
Serghei Lavrov susţine că decizia Sofiei de a-i da afară pe aceşti diplomaţi ruşi nu a fost luată „în mod independent” de către premierul demisionar Kiril Petkov, întrucât acesta are „o orientare deschisă şi fără ambiguitate proamericană, fiind pregătit să răspundă la orice dorinţă a patronului său”.
Diplomații ruşi au părăsit duminică, 3 iulie, teritoriul Bulgariei la bordul a două avioane închiriate de Moscova, după ce Kremlinul ameninţase că va rupe relaţiile cu Sofia dacă aceste expulzări nu vor fi revocate.
Update 1 iulie, ora 09.17. Numele ambasadoarei Eleonora Mitrofanova nu se află pe lista celor 70 de diplomați ruși dați afară din Bulgaria, într-o nouă lovitură adusă relațiilor bilaterale. Mișcarea, anunțată de Ministerul de Externe și de premierul demisionar Kiril Petkov, a fost cea mai mare expulzare a diplomaților ruși din ultimii ani.
Dacă ambasadorii au sarcina de a consolida legăturile între țara lor de origine și țara gazdă, atunci Eleonora Mitrofanova nu își face treaba. De când a preluat funcția de ambasador al Rusiei în Bulgaria în 2021, Mitrofanova a reușit să enerveze țara balcanică, în ciuda legăturilor istorice profunde. Aceasta a spus despre bulgari că sunt „lachei occidentali”, pe măsură ce relațiile dintre SUA și Rusia au fost grav afectate de invazia Ucrainei, lansată în 24 februarie. În plus, înaltul comisar de la Moscova s-a întâlnit cu un fost deputat bulgar acuzat de spionaj.
Mitrofanova, în vârstă de 69 de ani, a sporit tensiunile pe rețelele sociale, mai ales pentru a apăra și răspândi dezinformarea cu privire la războiul din Ucraina. De aceea, mulți politicieni bulgari au cerut ca ea să plece din țara lor. Însă, numele ei nu apare pe „lista neagră” a guvernului de la Sofia.
Știrea inițială: 70 de diplomați ai lui Vladimir Putin sunt somați să plece din Bulgaria. Măsura a fost anunțată de Ministerul de Externe și de premierul demisionar Kiril Petkov, fiind cea mai mare expulzare de diplomați ruși de către Sofia în ultimii ani.
„Astăzi am expulzat 70 de diplomați ruși… Mulți dintre ei au lucrat direct pentru serviciile (de informații), iar rolul lor diplomatic a fost mai degrabă o acoperire”, a declarat prim-ministrul bulgar Kiril Petkov, care a pierdut, săptămâna trecută, un vot de neîncredere în Parlament.
Acuzații de spionaj
Decizia luată de guvernul de la Sofia reduce la mai mult de jumătate prezența diplomatică a Federației Ruse, care, potrivit lui Petkov, era de 114 persoane la sfârșitul lunii aprilie. MAE bulgar susține că măsura de a expulza atât de mult personal diplomatic rus a fost concepută pentru a reduce dimensiunea misiunii Moscovei la cea a reprezentanței bulgare din capitala Rusiei. De asemenea, vizează și relațiile diplomatice, o referire la activități de spionaj. Nu a existat un răspuns imediat al Kremlinului la acuzațiile Bulgariei.
Oamenii lui Putin trebuie să părăsească Bulgaria până duminică, la miezul nopții
Kiril Petkov a adoptat o poziție fermă împotriva lui Vladimir Putin, în contextul în care Bulgaria s-a bucurat de legături strânse cu Moscova în timpul perioadei comuniste și iubită de turiștii ruși.
Ministerul bulgar de Externe a limitat dimensiunea prezenței diplomatice a Rusiei la 48 de persoane și a cerut funcționarilor expulzați să părăsească țara până duminică, la miezul nopții.
„Duminică, ne așteptăm ca un avion plin, cu 70 de locuri, să decoleze spre Moscova”, a spus Petkov.
De asemenea, Bulgaria își închide temporar misiunea diplomatică din orașul rus Ekaterinburg și se așteaptă ca Rusia să oprească temporar activitățile propriei misiuni din orașul bulgar Ruse, aflat la granița cu România.
Ce a făcut Rusia cu opt diplomați greci
Marți, 28 iunie, Kremlinul a anunţat expulzarea a opt diplomaţi eleni din Rusia, în special din cauza livrărilor de echipament militar din Grecia pentru Ucraina. Ambasadorul grec la Moscova a fost convocat de urgență la Ministerul rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă prin care a fost informat că aceste persoane au la dispoziție opt zile să părăsească țara.
Potrivit diplomației ruse, hotărârea este „consecinţa directă a acţiunilor ostile întreprinse de autorităţile greceşti” și include „livrările de arme şi echipament militar” pentru Ucraina, precum şi izgonirea unor funcționari ruşi din Grecia. În aprilie, guvernul de la Atena a dat afară 12 diplomaţi ruşi, ca urmare a invadării Ucrainei de către trupele lui Vladimir Putin la 24 februarie.