28 iun. 2022 | 16:09

O interfață creier-computer a ajutat un bărbat cu paralizie să se hrănească folosind brațe robotizate

ACTUALITATE
O interfață creier-computer a ajutat un bărbat cu paralizie să se hrănească folosind brațe robotizate

O nouă tehnică le permite oamenilor să-și controleze brațele bionice cu puțin efort mental. Iată cum funcționează interfața creier-computer.

Persoanele cu paralizie de braț s-ar putea hrăni cu ușurință în viitor. Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au dezvoltat o nouă tehnică ce permite unui bărbat parțial paralizat să se hrănească folosind brațe robotizate conectate printr-o interfață creier-mașină. Trebuia doar să facă mișcări mici cu pumnii la anumite solicitări (cum ar fi „selectați locația tăierii”) pentru ca brațele echipate cu furculiță și cuțit să taie alimente și să i le bage în gură.

Interfața creier-computer poate schimba vieți

Noua metodă se concentrează pe un sistem de control partajat care minimizează cantitatea de input mental necesară pentru a finaliza o sarcină. El își putea mapa libertatea de mișcare de patru grade (două pentru fiecare mână) până la 12 grade de libertate pentru controlul brațelor robotului. Răspunsurile inteligente bazate prompt ale membrelor au redus, de asemenea, volumul de muncă.

Cu toate astea, tehnologia este încă la început. Oamenii de știință doresc să adauge feedback senzorial asemănător atingerii, în loc să se bazeze exclusiv pe elemente vizuale. De asemenea, speră să îmbunătățească acuratețea și eficiența, reducând, în același timp, nevoia de confirmare vizuală. Pe termen lung, totuși, echipa vede brațe robotizate ca acestea restabilind mișcări complexe și oferind mai multă independență persoanelor cu dizabilități.

Ca referință, Neuralink, compania finanțată de miliardarul Elon Musk, a dezvăluit anul trecut un nou design pentru o interfață creier-computer pe care a testat-o ​​la animale.

Nathan Copeland este una dintre puținele ființe umane care are deja o interfață de lucru de acest gen. Și-a rupt coloana vertebrală într-un accident de mașină și este paralizat de la piept în jos.

Spre deosebire de prototipul Neuralink, care se conectează la creier prin zeci de fire subțiri și este menit să fie, în cele din urmă, suficient de mic pentru a sta în interiorul craniului și a transmite semnale wireless, prototipul lui Copeland este format din patru plăcuțe de electrod de siliciu și este introdus în creier. Acest dispozitiv îi permite bărbatului să controleze roboții și computerele și îi trimite stimuli exteriori înapoi în creier.