28 iun. 2022 | 18:07

Tărâmul misterios și fascinant ”ascuns” în Munții Buzăului: Țara Luanei și legenda fecioarei trimisă pe Pământ într-un car de foc

ACTUALITATE
Tărâmul misterios și fascinant ”ascuns” în Munții Buzăului: Țara Luanei și legenda fecioarei trimisă pe Pământ într-un car de foc

În Buzău, turiștii pot ajunge pe tărâmul misterios care se află în mijlocul unei păduri, plin de legende și mituri locale. Află ce mistere ascunde Țara Luanei și ce legende sunt legate de acest loc.

Tărâmul misterios din Țara Luanei care ascunde numeroase legende

Acest loc este numit după un rege care ar fi domnit în trecut peste munții acelei zone. Țara Luanei nu are hotarele delimitate, însă se întinde între satele Bozioru, Nucu, Colți, Cozieni și Brăești, în Munții Buzăului. Turiștii pasionați de fantastic trebuie să știe că de acest loc sunt legate foarte multe legende.

Această regiune cuprinde un complex de schituri rupestre, unice în România, așezări care stau drept dovadă popoarelor din Epoca de Bronz, dar și formațiuni geologice cu un aspect ciudat care captează de fiecare dată atenția atât a localnicilor, cât și pe cea a turiștilor.

Cerul de la Bozioru

Cerul de la Bozioru mai este numit și „cerul straniu” și este un fenomen care atrage atenția tuturor turiștilor. Acolo, cerul este de un albastru intens aparte. Acest fenomen natural a fost dezbătut în numeroase studii, fiind vorba despre condițiile meteorologice unice care fac posibile aceste „guri de rai”, cum sunt numite popular. Întreaga explicație a acestui fenomen poate fi regăsită într-unul dintre articolele anterioare, AICI.

Pustnicul Dionisie Torcătorul

Departe de legende, acest loc prezintă unele vestigii religioase care i-a adus numele de „Athos al României”, având în vedere că acolo există un complex de biserici și chilii care sunt săpate în piatră și datează din secolul al XVI-lea. Una dintre cele mai cunoscute este chilia lui Dionisie Torcătorul.

Acesta a fost un pustnic creștin care a locuit acolo mai mulți ani, între stâncile răcoroase. Acesta loc a reprezentat adăpostul său până când în Munții Buzăului se afirmă anahoretismul, în secolul al XVI-lea, iar pustnicii creștini ocupă pentru o anumită perioadă refugiile zonei.

Chilia Pustnicul Dionisie Torcătorul - Foto

Chilia Pustnicul Dionisie Torcătorul ( Foto: ExploramBuzaul.ro)

Peștera Fundătura

De asemenea, tot acolo se regăsește și Peștera Fundătura, fiind unul dintre cele mai fascinante locuri din Țara Luanei. Această peșteră a luat naștere în mod natural, ea fiind locuită în perioada Epocii Bronzului și începutul Epocii Fierului, în urmă cu 12 secole.

Biserica lui Iosif

În pădurea din Țara Luanei se regăsește biserica lui Iosif, fiind săpată într-un masiv de piatră, atent lucrată în urme cu secole. Acest lăcaș de cult este unul dintre cele mai bine conservate din Munții Buzăului, iar altarul acestuia este orientat către nord.

Biserica lui Iosif

Biserica lui Iosif (Foto: Facebook)

Agatonul din Munții Buzăului

Tot în Țara Luanei, la 4 kilometri distanță de satul Nucu, pot fi regăsite ruinele Agatonului din Munții Buzăului. Agatonul Nou datează din secolul al XIII-lea și se regăsește în partea inferioară a unei stânci, mai fiind cunoscut și sub numele de Bisericuța.

Dărâmătura sau Agatonul Vechi a rămas doar o ruină a timpului, putând însă fi observate anumite semne cum ar fi niște scări care definesc conturul unui vechi schit monahal. Cu toate că sunt mai puțin cunoscute precum Babele din Masivul Bucegi, Babele de la Ulmet sunt niște formațiuni de trovanți care se regăsesc aproape de comuna Bozioru.

Agatonul din Munții Buzăului

Agatonul din Munții Buzăului (Foto: stefansabin.ro)

Muzeul Chihlimbarului

În afară de aceste obiective turistice, multe alte biserici pot fi observate în Țara Luanei. De asemenea, de partea cealaltă a versantului, la Colți, turiștii pot vizita Muzeul Chihlimbarului, fiind singurul de acest gen din țară. Aici se regăsește o impresionantă colecție care prezintă nuanțe aparte.

Acest muzeu a fost deschis în anul 1973 și se regăsește în satul care are o tradiție în exploatarea rășinilor fosile. Prima mină de acest fel a fost deschisă în anul 1927, iar în perioada interbelică, exploatarea a atins cote maxime, numărând opt mine.

Muzeul Chihlimbarului

Muzeul Chihlimbarului (Foto: Facebook)

Legendele Luanei

Legendele și poveștile locului nu lipsesc din Țara Luanei. Cu toate că Luana este un nume feminin, se spune că era, de fapt, un rege care stăpânea cetatea cu ziduri înalte, aproape de cer. Legenda spune că regele Luana vindeca rănile cu apa fermecată din Valea Izvoarelor.

Bătrânii spun că în trecut, în Munții Buzăului locuiau uriași, iar peste aceștia domnea un înțelept pe nume Luana.  Păzea porțile cetății cu ziduri înalte până la cer, fiind luminată zi și noapte de soare, iar locuitorii erau viteji și corecți. Regele Luana își tămăduia poporul cu apele vii și moarte din Valea Izvoarelor, până când dușmanii au dat foc și au distrus soarele care lumina cetatea.

Această civilizație ar fi dispărut în urma unui război pe care l-au purtat împotriva dușmanilor. Țara Luanei a fost incendiată, iar o vreme îndelungată a fost nepopulată. O altă legendă din Țara Luanei vorbește despre povestea unei fete frumoase care a venit pe pământ cu un car de foc, îndrăgostindu-se de către un localnic.

Iubitul Luanei a aflat unde se ascundea aceasta și a hotărât să pornească un război împotriva poporului. Legenda mai spune că frumoasa fată i-a învățat pe localnici cum să se ascundă în stânci, acolo fiind locul unde focul nu putea ajunge.

Atunci când un localnic era atins de foc, Luana îl tratata cu aapa moartă și apa vie. Mitul este plasat în zona Cozanei ca fiind cel unde se ascundeau localnicii, în timp ce lupta a fost dusă pe Platoul Martirei. Cu toate că acestea nu au fost vreodată confirmate, unele locuri din legende sunt legale de acelea din realitate.