21 iun. 2022 | 10:58

Vor îngheța oamenii în case, la iarnă? Criza energetică ar putea fi severă, ce ne așteaptă

ACTUALITATE
Vor îngheța oamenii în case, la iarnă? Criza energetică ar putea fi severă, ce ne așteaptă

Iarna următoare ar putea fi extrem de dificilă, mai ales pentru țările europene foarte dependente de importurile energetice rusești.

Se anticipează că actuala criză energetică s-ar putea agrava, pe măsură ce Rusia reduce fluxurile energetice exportate.

Țările fără resurse interne au cel mai mult de suferit. De exemplu, Germania, care importă masiv energie ieftină din Rusia, ar putea să se confrunte la iarnă cu o criză de proporții.

S-a găsit o soluție de avarie, dar e departe de a fi ideală

În încercarea de a umple depozitele europene pentru la iarnă, se va folosi masiv cărbune. Doar că această soluție, deși pe moment rezolvă unele probleme legate de aprovizionare cu energie, nu e nici pe departe ideală. Uniunea Europeană desfășura, de ani buni, ample campanii de renunțare la cărbune, din cauza impactului său asupra mediului înconjurător. Dată fiind criza energetică din prezent, se pare că agenda europeană privind urgența climatică mai are de așteptat.

Astfel, oficialitățile de la Berlin si-au anunțat deja intenția de a crește nivelul de stocare a gazelor și a declarat că ar putea reporni centralele pe cărbune pe care și-a propus să le elimine treptat.

”Este dureros, dar este o necesitate absolută în această situație să se reducă consumul de gaze”, a declarat ministrul Economiei Robert Habeck, membru al Partidului Verzilor.

De reținut că oficialul a militat mult si s-a implicat pentru o renunțare mai rapidă la cărbune, care produce mai multe gaze cu efect de seră. „Dar dacă nu o facem, atunci riscăm ca depozitele să nu fie suficient de pline la sfârșitul anului spre sezonul de iarnă. Și atunci suntem șantajabili la nivel politic”, a spus acesta.

Condițiile în care Germania face aceste declarații sunt unele cât se poate de vitrege. Trebuie notat că Rusia reduce exporturile și pentru cea mai puternică economie a Europei, a cărei industrie este dependentă de energia ieftină de la Moscova.

Luni, fluxurile de gaze rusești către Germania prin conducta Nord Stream 1, principala rută care aprovizionează cea mai mare economie a Europei, continuau să se desfășoare la aproximativ 40% din capacitate.

În aceste condiții, refolosirea la capacități maxime a cărbunelui ne-ar putea ajuta, la nivel european, să ocolim efectele unor importuri scăzute din partea Moscovei, ceea ce înseamnă că avem șanse să nu ne scufundăm într-o criză energetică severă. Ceea ce vom face pe termen lung rămâne, însă un mare de semn de întrebare.