20 iun. 2022 | 18:30

Pentru ce-și fac griji românii, în timp ce nu mai au bani de facturi: studiul care-ți resetează părerea despre noi, ca neam

ACTUALITATE
Pentru ce-și fac griji românii, în timp ce nu mai au bani de facturi: studiul care-ți resetează părerea despre noi, ca neam

Ai fi tentat să crezi că, în această perioadă marcată de scumpiri, principala grijă a românilor este legată de mâncare, facturi și, în general, de cheltuielile de zi cu zi. Ei bine, te înșeli amarnic, dacă aceasta e părerea ta!

În mod surprinzător, deși trăim cu impresia că suntem oarecum superficiali cu privire la aspecte mult mai profunde, nu este deloc așa.

În fapt, chiar dacă trăim vremuri pline de provocări, de la o zi la alta, românii noștri își fac timp și găsesc resurse interioare pentru a se gândi și la probleme precum încălzirea globală sau poluarea.

Românii demonstrează că sunt un popor exemplar

Compania de cercetare de piaţă Reveal Marketing Research tocmai și-a prezentat datele unui nou studiu al său, a cărui concluzie sună astfel: peste jumătate dintre români (55%) sunt îngrijoraţi de efectele negative ale emisiilor de carbon.

Urgența climatică începe să fie conștientizată în toată societatea și demonstrăm, odată cu această analiză, faptul că ne pasă de mediul nostru înconjurător, deci că sunt șanse să mai remediem din problema gravă pe care o are omenirea în această direcție.

„Rezultatele studiului au relevat că românii sunt preocupaţi într-o măsură ridicată de problemele din domeniul construcţiilor care afectează calitatea vieţii şi a mediului înconjurător. 55% dintre aceştia sunt îngrijoraţi de efectele negative ale emisiilor de carbon, 61% de volumul de materiale nereciclabile utilizate, iar 69% de eliminarea deşeurilor din construcţii în locuri neadecvate”, se arată în cercetarea la care facem referire.

Tinerii par să fie cei mai dispuși să facă schimbări semnificative în comportamentul lor de consum, pentru a ajuta la combaterea poluării. Analiza citată relevă faptul că 1 din 2 români ar avea încredere să construiască o casă cu materialul de zidărie cu cea mai mică amprentă de carbon, îndeosebi tinerii sub 44 ani.

„Tot pentru cei mai tineri dintre respondenţi (18-24 de ani) se observă cea mai mare înclinaţie spre alegerea materialelor sustenabile – 70% declară că ar avea încredere să construiască cu cel mai sustenabil material de zidărie. 57% dintre respondenţii care, în prezent, locuiesc în case/blocuri care au ca material principal de zidărie BCA-ul consideră într-o mai mare pondere că ar avea multă şi foarte multă încredere să construiască o casă cu aceeaşi amprentă scăzută de carbon”, se mai arată în studiu.

Emisiile de carbon din domeniul energiei şi proceselor industriale au atins pragul de 36,3 miliarde de tone în 2021, după ce, în 2020, au fost înregistrate valori în uşoară scădere datorită pandemiei, de 34,2 miliarde de tone. Nivelul de îngrijorare şi de conştientizare asupra efectelor negative ale practicilor nonsustenabile din construcţii este ridicat, mai transmit analiștii.

Experții în climă avertizează cu privire la faptul că pericolele pentru omenire sunt uriașe în acest moment și e nevoie de un efort susținut, din partea populației, ONG-urilor, Guvernelor, pentru a combate efectele schimbărilor climatice. Orice comportament, al fiecăruia dintre noi, are o amprentă asupra mediului și e de datoria noastră să gestionăm cât mai bine acțiunile pe care le desfășurăm, astfel încât să contribuim activ la această luptă!