Apple, vinovată: cum își trădează dezvoltatorii și ignoră interesele utilizatorilor
Apple este una dintre cele mai valoroase companii de pe întregul mapamond, iar utilizatorii dispozitivelor și serviciilor sale sunt unii dintre cei mai fideli. Asta nu înseamnă însă că are de fiecare dată practici în favoarea intereselor lor.
Practicile anti-concurențiale ale Apple au fost de mai multe ori în lumina reflectoarelor, iar cel mai recent caz în care ilegalitatea lor a fost confirmată vine de la autoritățile din Marea Britanie. Procesul pierdut de compania condusă de Tim Cook a vizat în particular regulile impuse de dezvoltatorilor pentru a le accepta aplicațiile în AppStore. Ca referință, aceleași practici fac subiectul unor investigații și în Uniunea Europeană, respectiv Statele Unite ale Americii.
Regulile Apple din AppStore, ilegale
Cele două verdicte împotriva Apple fac parte dintr-un proces semnificativ mai amplu împotriva gigantului din Cupertino, unul care, cel puțin parțial, a fost soluționat în defavoarea ”mărului mușcat”.
Prima regulă declarată neconcurențială are legătură cu interzicerea aplicațiilor de streaming pentru jocuri în AppStore. Argumentul Apple este că toate jocurile trebuie livrate prin magazinul virtual al companiei, iar dezvoltatorii nu pot furniza jocuri prin intermediul propriilor servere. Cu alte cuvinte, acestea nu pot exista pe iPhone, iPad.
Regula este cu atât mai ciudată cu cât platformele de streaming pentru filme nu au nicio problemă în a fi găzduite de Apple. Din acest motiv, de exemplu, ai acces pe iPhone sau iPad la Netflix, HBO Max, Amazon Prime Video sau Disney+, dar nu găsești GeForce Now, Xbox Game Pass, Amazon Luna, PlayStation Now sau Google Stadia.
A doua particularitate stabilită ca fiind anticompetitivă are legătură cu impunerea motorului de randare WebKit în orice browser prezent în AppStore. Acesta este dezvoltat de Apple și, în mod evident, nu contează dacă este mai puțin performant decât cel dezvoltat de Google sau Mozilla, toți dezvoltatorii trebuie să-l folosească. Compania lui Tim Cook a argumentat această regulă prin faptul că întărește securitatea ecosistemului.
În mod previzibil, o investigație similară vizează și politicile Google din spatele PlayStore și Android, dar acolo nu s-a luat încă nicio decizie definitivă.