Economia României, în companii falimentare: numărul firmelor dizolvate spune multe despre situația românilor
Într-o perioadă de incertitudine economică semnificativă și inflație accelerată, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că multe dintre firmele românești ajung să ”stingă becul” mai mult decât de obicei. Trendul este unul îngrijorător, iar ONRC tocmai a publicat cea mai recentă statistică pe marginea subiectului.
Anul a început prost pentru proprietarii de firme din România, iar după ce s-au liniștit parțial tensiunile economice legate de pandemie, a început războiul din Ucraina, cu noi consecințe devastatoare pentru antreprenorii români. În consecință, foarte mulți patroni s-au aflat în situația de a-și închide prăvălia și, fie de a se reprofila, fie de a deveni angajați.
Ce se întâmplă cu firmele românești
În primele patru luni din 2022, au fost dizolvate nu mai puțin de 10.677 de firme. Deși valoarea în sine nu spune foarte multe lucruri, mai ales că firmele se pot închide din multe motive, tendința îngrijorătoare se vede atunci când faci comparație. În aceeași perioadă din 2021, când pandemia încă făcea ravagii prin antreprenorii români, numărul firmelor dizolvate a fost cu 17,21% mai mic, doar 9109, conform datelor raportate de ONRC.
În mod aproape previzibil, având în vedere numărul firmelor din Capitală, cele mai multe dizolvări s-au înregistrat în București în primele patru luni din 2022. Este vorba de 2029, în creștere cu 18,79% comparativ cu primele patru luni ale anului trecut. Cea mai mare creștere însă, de la un an la altul, s-a putut observa în Constanța, unde doar 548 de firme s-au închis în ianuarie – aprilie 2022, dar valoarea este cu 34,98% mai mare comparativ cu 2021.
În Cluj, s-au închis 493 de firme, în creștere cu 23,25%, pe când în județul Timiș, ocupantul locului patru în clasament, a fost vorba de 479, în creștere cu 12,18%. Ilfov este pe poziția a cincea, în preajma Bucureștiului renunțând la afaceri nu mai puțin de 33,43% dintre patroni. La polul opus, o situație semnificativ mai roz este în Ialomița cu 48 de firme dizolvate (+26,32%), Covasna (56, +3,70%), Mehedinţi (64, +10,34%) şi Călăraşi (75, +11,94%).
În privința domeniilor cele mai afectate de dizolvări, clasamentul este următorul: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde s-au înregistrat 3.283 de dizolvări la nivel naţional, în creștere cu 21,01% față de 2021. Construcțiile sunt pe locul trei în top, iar industria prelucrătoare ocupă poziția a patra.