Der Spiegel, reportaj despre Laura Codruța Kovesi: „Nu e binevenită peste tot”. Ce a dezvăluit șefa Parchetului General
Laura Codruța Kovesi conduce de un an Parchetul European (EPPO), cu un personal de aproximativ 250 de angajați. Agenția are misiunea de a descoperi corupția, frauda și alte infracțiuni financiare care afectează bugetul Uniunii Europene. Deja în prima jumătate a anului, autoritatea a deschis 576 de investigații care implică daune potențiale de miliarde de euro pentru bugetul UE, scriu jurnaliștii Der Spiegel.
Der Spiegel, despre Kovesi: „Nu e binevenită peste tot”
„Pentru prima dată în istorie, o instituție a UE are acum permisiunea de a investiga statele membre, de a formula acuzații pe cont propriu și de a dispune confiscarea bunurilor. Nu este deloc surprinzător, poate, că nu este tocmai binevenită peste tot”, continuă publicația.
„Când am venit aici, m-am gândit că aceasta este, într-adevăr, cea mai dificilă și interesantă slujbă”, a spus Kovesi.
„Dincolo de asta, multe lucruri depind de Kovesi atunci când vine vorba de succesul agenției europene de investigații. Este practic o sarcină imposibilă: În calitate de investigator de top al Europei, ea va trebui să-și facă dușmani în aproape 24 de țări. În același timp, însă, ea trebuie, de asemenea, să atragă cât mai multe țări de partea ei pentru a spori resursele și influența agenției sale. Ea trebuie să-și păstreze independența și să păstreze distanța, dar în același timp să creeze rețele. Cel mai important, însă, va trebui să crească profilul EPPO în Europa. Fiecare zi este o luptă pentru a determina când va putea să se desprindă de armura în care s-a învelit.
Kovesi a aplicat pentru prima dată pentru acest post în urmă cu trei ani. O înregistrare video a interviului de angajare o arată apărând în fața membrilor Parlamentului European din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.
Camera este plină, iar parlamentarii îi privesc pe candidați de la locurile lor. Trei candidați sunt încă în cursă și fiecare dintre ei are la dispoziție șapte minute pentru a se prezenta. La vremea respectivă, Kovesi era încă un străin pe scena UE. În Consiliul de Miniștri, puternicul organism al UE care îi reprezintă pe liderii statelor membre, un candidat concurent era favoritul clar”, scrie publicația.
Kovesi: „Știu că ați auzit multe lucruri rele despre mine”
„Chiar și propriul ei guvern din România era împotriva lui Kovesi. În capitala României, București, politicienii se raliau împotriva ei, iar posturile de televiziune afiliate statului desfășurau campanii negative. Hackerii și-au propus chiar să îi spioneze familia și prietenii.
„Sunt conștientă că ați fost expuși la o mulțime de informații negative despre mine”, le-a spus ea parlamentarilor europeni. „Nu am absolut nimic de ascuns”.
Kovesi a crescut în Mediaș, un oraș liniștit din Munții Carpați. A studiat dreptul la Cluj Napoca cu mult înainte ca România să devină membră a UE.
Cea mai mare apariție internațională a avut loc în adolescență, la 16 ani, când a jucat baschet în echipa națională de tineret, care s-a clasat pe locul al doilea la Campionatul European din 1989. Chiar și în echipa sa de baschet, Kovesi era adevăratul lider, le-a spus antrenorul ei jurnaliștilor în interviuri”, continuă publicația Der Spiegel.