13 iun. 2022 | 07:00

Bula imobiliară din România vine cu un avertisment din partea băncilor: ce se întâmplă cu prețurile la apartamente

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România vine cu un avertisment din partea băncilor: ce se întâmplă cu prețurile la apartamente

Piața imobiliară din România continuă să treacă printr-o perioadă surprinzător de ciudată. Prețurile locuințelor continuă să crească, iar românii continuă să facă investiții de peste 100.000 de euro într-un apartament de două camere în mai multe orașe din țara noastră. Bula imobiliară nu mai rezistă însă mult.

BNR a realizat o investigație pe marginea crizei imobiliare din țara noastră, încercând să ”ia pulsul” băncilor care activează pe piața autohtonă. În mod previzibil, concluziile nu sunt neapărat optimiste, deși opiniile sunt împărțite. Trei sferturi dintre băncile chestionate, de exemplu, sunt de părere că prețurile vor începe să stagneze încă din această vară. Una din cinci bănci românești este de părere că prețurile se vor duce în jos mai repede decât crezi.

Piața imobiliară din România, sub semnul întrebării

Nimeni nu poate să citească în cafea atunci când vine vorba de bula imobiliară din România, dar perspectivele nu prea au cum să fie optimiste. Conform raportului Băncii Naționale a României, românii deja încep să dea dovadă de un scepticism semnificativ atunci când vine vorba de creditele ipotecare. Acesta este și motivul pentru care, aproximativ 30% dintre băncile chestionate de BNR sunt de părere că urmează o tendință de scădere a cererii de credite. Nu de alta, dar impredictibilitatea indicilor ROBOR și IRCC ar trebui să descurajeze românii să se mai arunce cu capul înainte la noi credite imobiliare.

Același studiu al BNR mai atrage atenția asupra unor aspecte din piața imobiliară de la noi. De exemplu, peste jumătate dintre participanții la analiză au înregistrat o creștere a prețului mediu pe metru pătrat al unei locuințe în primul trimestru al acestui an. Ceilalți 48% au indicat menținerea constantă a prețului de achiziție. În ceea ce privește cererea de credite, aproximativ 57% atrag atenția asupra faptului că aceasta a rămas constantă în T1 2022, în timp ce, în cazul a nu mai puțin de 43% dintre bănci, a crescut.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele