Raport șocant: datele tale personale, în mare pericol. Ce te paște, la fiecare secundă
În ultimele luni, numărul atacurilor cibernetice a explodat. Specialiștii în securitate online trag un puternic semnal de alarmă și avertizează cu privire la riscurile uriașe ale acestui fenomen. Situația e atât de gravă, încât se produce un atac cibernetic pe fiecare secundă.
Nelu Munteanu, Manager Superior de Securitate Cibernetică la Directoratul Național de Securitate Cibernetică transmite tuturor utilizatorilor de internet un mesaj ferm: în lume, la aproape fiecare secundă care trece, cineva cade victima atacatorilor online.
Riscul de a fi și tu printre victime este unul uriaș!
Practic, orice utilizator de internet este expus pericolului. Dacă nu are un comportament responsabil în mediul online și nu-și ia măsurile de precauție, cel puțin pe cele de bază, succesul atacatorilor este ca și garantat! Ce poți face? În primul rând, ai nevoie de un sistem antivirus performant, dar ține și de tine personal să nu te expui pericolului, de exemplu nu trebuie să accesezi link-uri din surse necunoscute sau să descarci fișiere pe care le primești de la entități sau persoane pe care nu le știi!
”Conform unor studii, apar 153 de milioane de noi sample-uri de malware. Avem, potrivit statisticilor, un atac la fiecare aproape o secundă. Deci se întâmplă foarte multe lucruri în spațiul cibernetic și trebuie să fim constienți și pregătiți, adică să ne dezvoltăm capabilitățile de detecție și în ultima instanță, dacă atacul a avut succes să facem partea de reacție și să restaurăm funcționarea serviciilor”, a declarat Nelu Munteanu în cadrul Marsh Cyber Risks Webinar.
Anul 2022 ne va aduce o creștere a pericolelor pentru serviciile din Cloud, iar trendul ascendent al amenințărilor de tip ransomware se va menține. Pentru cei neinițiați cu acești termeni tehnici, trebuie notat că „ransomware implică, în esență, o extorcare digitală în care malware-ul ține fișiere sau sisteme informatice ostatice până când victima plătește o taxă. Ransomware este popular cu un număr din ce în ce mai mare de cybercriminali, probabil datorită ușurinței sale de implementare și a rentabilității mari a investițiilor. Adăugați la aceasta apariția criptomonedei, ceea ce a înlesnit atacatorii să scape de crimele lor. Potrivit lui Daniel Tobok, CEO al Cytelligence Inc., o companie de cibersecuritate și eliminare a ransomware-ului, „Ransomware este într-adevăr arma la alegere pentru un infractor. Ne pot vedea, dar nu le putem vedea”, conform ro.safetydetectives.com.
Companiile trebuie să aloce, de asemenea, foarte mare atenție securității cibernetice, deoarece mulți atacatori se orientează către firme, deoarece aici există mai mari șanse de a primi acea taxă pe care o solicită!
„Infractorii cibernetici au observat că atacarea anumitor industrii înseamnă o mai mare probabilitate de plată. S-ar putea înregistra mai multe atacuri asupra organizațiilor din domeniul medical sau Energie și Resurse. Pot fi vizate dispozitivele esențiale, cum ar fi sistemele critice de asistență medicală și infrastructura acestora, unde efectele ar fi devastatoare și, prin urmare, plata cerută ar fi făcută imediat. Acest lucru se întâmplă deja în Canada, unde intervenții chirurgicale au fost amânate din cauza atacurilor ransomware,” a completat Robert Masse – membru al HP Security Advisory Board și partener Deloitte.